EKO GRADNJA

Jeste li ikada vidjeli neobičniju montažnu kuću?

07.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Doista neobičnog dizajna i izgleda, ova održiva kuća smještena u gustom predgrađu Pariza odličan je primjer montažnog doma u cijelosti sagrađenog od drvenih ploča

Nesvakidašnjeg dizajna i neobičnog izgleda, kako interijera tako i eksterijera, ova kuća odskače od svih ostalih kuća smještenih u gusto naseljenom predgrađu Pariza. Potpuno sagrađena od drvenih panela posloženih na temelj isključivo zbog neravnosti terena, ova moderna i održiva kuća djelo je dizajnerskog studija Djuric Tardio Architects.

Osim neobičnog izgleda, i sam nastanak ovog zdanja je posve neuobičajen. Naime, kuća je u cijelosti montažna te je nastala u radionici, a nakon samo dva tjedna je dostavljena na lokaciju te montirana.

Zasigurno najintrigantniji element ove kuće je nedovršeni krov čija je funkcija, kako objašnjavaju arhitekti, smještanje ovoga projekta u okolinu bez ometanja urbanog ritma s jedne strane, a s druge pak izbjegavanje zatvorenog prostora koji bi se u konačnici pretvorio u neiskorišteni tavan. Tako je nastala prostrana terasa široke primjene.

Ostatak kuće je jednako tako vrlo lako primjenjiv i prilagodljiv. Tako, s vrlo malo ispravaka, cijeli prostor vrlo lako mijenja izgled zbog modularnog dizajnerskog pristupa. Unutrašnje uređenje je jednako tako nenametljivo, a uz neupadljive bijele i sive zidove te drvene podove kombiniran je vrlo jednostavan drveni namještaj ravnih linija. Detalji i ukrasi su gotovo posve izostavljeni, a u prostor je ubačeno malo zaigranosti stolicama i tabureima različitih boja.