PUSTE ŽELJE

Jesmo li deblji nego što mislimo?

21.12.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Ovo je mala utjeha za ženu koja će se pred ogledalom žaliti kako joj stražnjica u nekoj odjeći izgleda preveliko, kao što neće pomoći bezuspješnim pokušajima muškarca da je u suprotno uvjeri. Naime, svi smo deblji nego što mislimo da jesmo, tvrdi studija koja ističe da će žene češće podcjenjivati svoju veličinu

Prosječna je žena 2,30 kilograma teža nego što zapravo vjeruje da ima kilograma: one u kasnim 30-ima su najoptimističnije prema svojim kilogramima i uvjerene su da imaju barem tri kilograma manjenego što bi vaga pokazala, piše Mail Online.  Muškarci podcjenjuju svoju težinu za skromnih 1,5 kilograma, pokazala je anketa provedena među 9.000 odraslih osoba.

Psiholozi kažu da je riječ o zabludi optimizma, budući da se i muškarci i žene pokušavaju uvjeriti da nisu daleko od veličine koju bi željeli imati. Psiholog Andrina McCormack kaže da se taj fenomen događa zbog pritiska društva i okoline da budemo tanji nego što jesmo.

'Žena može imati 68 kilograma, ali misli da će, stavi li lijepu crnu haljinu i našminka se, imati 63 kilograma. To su samo puste želje.'

Čini se da se to priželjkivanje proteže i na način kako gledamo našu djecu. Studija je pokazala da je gotovo polovica roditelja čije je dijete pretilo bilo uvjereno da djeca imaju odgovarajuću težinu. Rezultati su to godišnje ankete o zdravlju koju provodi britanska vlada u kojoj je sudionicima prije vaganja bilo postavljeno pitanje koliko misle da imaju kilograma.

Istraživanje daje novi uvid u to kako prosječna odrasla osoba ima drugačiju ideju o svojoj težini u odnosu na ono što vaga zapravo pokazuje. Žene pogrešno procjenjuju svoje težinu češće od muškaraca, a žene u svojim kasnim tridesetima u prosjeku misle da imaju 3,6 kilograma manje.

Gotovo dvije trećine odraslih ima problema s prekomjernom težinom, a jedna od četiri osobe je pretila, piše Mail Online.