VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Je li prijatelj mehaničar pokvario moj automobil?

12.06.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Posjedujem Mazdu 6, godište 2007, motor 2,0, 89 kW, dizel. Servisirao sam ga u ovlaštenim servisima Mazde sve do velikog servisa. Na 120.000 km napravio sam veliki servis kod prijatelja (a i auto više nije bio pod garancijom) jer mi je bilo puno jeftinije nego u Mazdinom servisu i tada mi je prijatelj/mehaničar umjesto ulja 5W30 ulio 5W40 u motor. Nakon 2.000 km upalila mi se žuta lampica i tada sam otišao u ovlašteni servis Mazde gdje su mi promijenili ulje (5W30) i filtar ulja (trošak cca 800 kn). Tamo su mi rekli da je to zbog krivog ulja. Sada imam 150.000 km i motor mi je mastan. U ovlaštenom servisu su rekli da do problema dolazi jer mi pušta brtva poklopca ventila ili semering na radilici, ali da bih trebao ostaviti auto da ga pregledaju. Je li se sve to moglo dogoditi zbog krivog ulja u motoru? Jer to je sad već drugi popravak koji bih morao platiti zbog pogreške prijatelja. Znam da nitko od nas nije savršen, ali u ova vremena ne mogu plaćati pogreške drugih ljudi.

Poštovani,

Svaka marka vozila ima propisanu gradaciju ulja koje treba stavljati u motor i toga se morate pridržavati.

Ali zbog ulja vam ne bi procurilo na poklopcu ili semeringu. Inače, kada se mijenja razvod, obavezno se mijenjaju i semerinzi jer to je potrošni materijal.

Trebate pitati mehaničara koji vam je mijenjao razvod je li zamijenio i semering radilice i bregaste, jer ako nije, može se zamastiti razvodni remen i imat ćete ponovno trošak kupnje razvoda remena i zamjene. Za detaljnu dijagnostiku toga gdje dolazi do curenja morat ćete još jednom poći u servis.

Ako i sami imate problema s automobilom, šaljite nam upite na e-mail autozona@t-com.hr. Na vaša pitanja odgovara voditelj servisnog odjela TRCZ-a Mario Brezak.