IZNENADIT ĆETE SE

Je li ovo prava tajna dugovječnosti?

04.02.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Novo istraživanje otkrilo je ključ dugovječnosti, a znanstvenici tvrde: za muškarce je presudno spavanje, a ženama je potrebno puno vitamina B6 i povrća

Nakon provedenog istraživanja znanstvenici su zaključili da recept za dugovječnosti ovisi o spolu, a za dug život muškarcima je potrebno više sati sna dok žene unatoč lošim navikama spavanja mogu dugo živjeti, no za njihovu dugovječnost potrebna je raznolika prehrana koja sadrži puno vitamina B6 i povrća, piše Daily Mail

Vitamin B6 može se pronaći u hrani kao što su meso, banane, orašasti plodovi, češnjak i pistacijo. Između ostalog, ta hrana omogućava organizmu da koristi i pohrani energiju iz ugljikohidrata i proteina.

Što zapravo znači dobar san?

Količina i vrsta sna mijenja se s godinama. Nije uvijek presudna količina sna, već kvaliteta. Potreba za snom se može mijenjati iz dana u dan, ovisno o svakodnevnim izazovima. U principu se odraslim osobama preporučuje između sedam i osam sati sna. Međutim neki ljudi mogu dobro funkcionirati i nakon znatno manje sati sna. Chris Berka, izvršni direktor tvrtke Advanced Brain Monitoring, tvrdi kako potpuni ciklus spavanja traje oko 90 minuta, a prema njemu pravilo dobrog sna je da vam je potrebno takvih četiri ili pet ciklusa tijekom spavanja.

Ova otkrića dolaze iz studije koju je provelo Sveučilište Monash u Melbourneu promatrajući kako prehrana pridonosi kvaliteti spavanja te mortalitetu među starijim muškarcima i ženama. Profesor Mark Wahlqvist kaže kako količina sna značajnije utječe na dugovječnost muškaraca nego žena.

Loše i nedovoljna količina sna povezana je s većom stopom mortaliteta i obolijevanja uključujući pretilost, dijabetes, kardiovaskularne i koronarne bolesti srca. U istraživanju je otkriveno kako je loš san kod oba spola povezan s lošim apetitom i slabijim općim zdravljem. No znanstvenici su također otkrili vezu između prehrane i sna, posebice kod žena.

'Za žene dobar san pruža dugovječnost jedino ako je u kombinaciji s raznolikom prehranom', kaže profesor Mark Wahlqvist te dodaje kako rezultati pokazuju da žene gotovo dvostruko češće lošije spavaju od muškaraca.

Žene koje loše spavaju u organizam su unosile manje količine vitamina B6 nego žene koje spavaju dovoljno i kvalitetno, a žene koje lošije spavaju imale su i manji unos željeza nego žene koje dobro spavaju, pokazali su rezultati.

I muškarci i žene mogu povećati svoju dugovječnost jedući raznoliku prehranu, napominju znanstvenici. 'Dovoljna raznolikost prehrane u muškaraca može nadomjestiti negativan utjecaj nedovoljnog sna dok žene trebaju jesti hranu bogatu vitaminom B6', napominju znanstvenici te dodaju kako su osobe u istraživanju koje nisu dovoljno spavale također lošije žvakale hranu, imale lošiji apetit i manje fizičke aktivnosti. 'Te karakteristike mogu doprinijeti nižoj ukupnoj prehrambenoj kvaliteti te unosu hrane i hranjivih tvari, što se posebice odnosi na povrće, hranu bogatu proteinima i vitaminom B6', kažu znanstvenici.