Za razliku od uobičajenog posezanja za čokoladom ili sladoledom u trenucima stresa ili dosade, stručnjaci sve više preporučuju prehrambene opcije poput svježe ribe, tofua, zelenog čaja i morskih algi. Te namirnice bogate su omega-3 kiselinama, antioksidansima i probioticima, koji povoljno djeluju na raspoloženje i opće zdravlje mozga, pružajući i dugoročnu blagodati za srce i imunitet
Japansku se kuhinju često povezuje s dugovječnošću i dobrim zdravljem, a novo istraživanje sugerira da bi ona mogla pomoći i u sprečavanju depresije. Istraživanje provedeno na oko 12.500 japanskih radnika između 2018. i 2021. pokazalo je da oni koji su se strogo pridržavali tradicionalne japanske prehrane, poznate kao 'washoku', imaju za 17 do 20% manju vjerojatnost da će pokazivati simptome depresije u usporedbi s onima koji su se pridržavali te prehrane.
Washoku dijeta
Washoku je prehrambeni stil bogat ribom, miso juhom, bijelom rižom, povrćem, sojinim proizvodima, gljivama, algama (morskim algama) i zelenim čajem. Ova dijeta obiluje hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina iz ribe, antioksidansa u povrću i morskim algama te probioticima iz fermentiranih sojinih proizvoda, što može pozitivno djelovati na raspoloženje i funkciju mozga. Zeleni čaj dodatno doprinosi zdravlju srca, prevenciji raka i očuvanju kognitivnih funkcija.
Istraživači su zaključili su da je washoku prehrana povezana s boljim mentalnim zdravljem, odnosno s manjom pojavom depresivnih simptoma. Osim prehrane, oni koji su se pridržavali washoku dijete češće su bili starije osobe, nepušači, u braku, s višim obrazovanjem i redovno su se bavili tjelesnom aktivnošću.
Japanski način prehrane dobar i za osjećaj sitosti. Bogat je vlaknima, sadrži raznoliku paletu biljaka, ima malo prerađene hrane i prerađenog mesa, veliki se naglasak stavlja na fermentiranu hranu, koja nas drži sitima. To smanjuje rizik od prejedanja, pretilosti i prekomjerne težine, što sve inače povećava rizik od lošeg mentalnog zdravlja.