čest problem

Pokušavate izbjeći druženja ili putovanja zbog čestih odlazaka na toalet? Možda patite od ovog sindroma, a da toga niste ni svjesni

11.04.2021 u 08:10

Bionic
Reading

Koliko puta vam se dogodilo da ste otišli s prijateljima na ručak i pritom pazili da sjednete sa strane stola koja je najbliža toaletu kako ne biste morali često dizati druge? Brojite li korake do kuće i jedva čekate da utrčite u kupaonicu iako ste prije pola sata bili na toaletu? Stvaraju li vam duga putovanja stres jer na putu do odredišta morate svako malo stajati radi mokrenja?

Ako ste se pronašli u barem jednoj od ovih situacija i navedeni problemi traju duže, možda je vrijeme da posjetite liječnika jer navedeno ukazuje da imate simptome prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura (PAMM).

PREKOMJERNO AKTIVAN MOKRAĆNI MJEHUR (PAMM)

Mnoge žene mokre svakih sat vremena i smatraju da je to normalno, iako je prosječna učestalost odlaska na toalet puno manja. Naime, potpuno normalno je mokriti svakih 4-8 puta dnevno, odnosno jedan put u noći, dok su mokrenje više od osam puta dnevno ili iznenadne potrebe za odlaskom na toalet neki od karakterističnih simptoma prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura (PAMM) za kojeg postoje razne učinkovite mogućnosti liječenja. Često pogođene osobe nisu svjesne da imaju problem te navedene simptome zanemaruju ili nevoljko priznaju postojanje problema. Izbjegavanje odlaska liječniku i razgovor o takvim intimnim stvarima može biti neugodan, ali i vrlo koristan, naročito zato što PAMM značajno utječe na kvalitetu života. Ovaj sindrom ograničava socijalnu, ali i poslovnu aktivnost, što može dovesti do dubljih problema poput izolacije i depresije pogođene osobe, gubitka samopoštovanja, straha od opterećenja, smanjene produktivnosti, ograničenja planiranja putovanja zbog pristupa toaletu, a nerijetko i izbjegavanja spolnih odnosa i intimnosti.

Nemojte se zbog ovakvih tegoba odreći stvari u kojima uživate i koje vas vesele. Postoje mnogi načini na koje možete kontrolirati svoj život i nastaviti ga živjeti onako kako želite, stoga vam donosimo nekoliko brzih savjeta koji vam mogu pomoći u svakodnevnim tegobama s mjehurom.

Pazite na prehranu – određene vrste hrane i pića imaju izravan utjecaj na pretjerano aktivan mjehur jer nadražuju mjehur ili potiču stvaranje mokraće. Osjetljivost se razlikuje od osobe do osobe, ali među uobičajene namirnice koje trebate izbjegavati spadaju pića koja sadrže kofein, alkoholna pića, gazirani i umjetno zaslađeni napitci, začinjena hrana, čokolada, rajčica i proizvodi od rajčice, agrumi i med.

Idite na toalet samo kada trebate – Osobe koje pate od PAMM sindroma često idu na toalet čak i kada u mokraćnom mjehuru imaju samo malu količinu mokraće vjerujući da se simptomi neće pojaviti ako se mjehur redovito prazni. Međutim, ako prečesto odlazite na toalet, mokraćni mjehur će se naviknuti zadržavati samo malu količinu mokraće i može postati još osjetljiviji i aktivniji pri malim dodatnim opterećenjima.

Vodite dnevnik mokrenja – Dnevnik mokrenja sličan je običnom dnevniku, a koristi se za vođenje bilježaka o tome koliko često idete na toalet, što i koliko pijete, koji je vremenski razmak između mokrenja i slično. Dnevnik može pomoći vama i vašem liječniku da ustanovite koliko često idete na toalet i koje je najduže vrijeme između odlazaka na toalet, a navedene informacije se zatim koriste kako bi se pokušalo produžiti vrijeme između odlazaka na toalet. Dobar primjer dnevnika mokrenja možete pronaći na mojmjehur.hr.

Putovanja – Ako idete na dugo putovanje, tijekom putovanja ne štedite s vodom za piće kako biste rjeđe išli na toalet jer takva strategija često ima negativan učinak kao što je objašnjeno u prethodnom savjetu. Također, tijekom putovanja izbjegavajte hranu i pića koja iritiraju mjehur.

Vodite računa o tjelesnoj težini - Ako imate prekomjernu težinu, gubitak kilograma može umanjiti neugodne simptome prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura. Pokušajte redovito vježbati i držite se zdrave prehrane jer ćete gubitkom kilograma otkloniti višak masnoće na trbuhu koji može pritiskati mjehur.

Pazite na unos tekućine – Mnogi smanjuju količinu tekućine koju unose misleći da će tako umanjiti PAMM simptome. Međutim, to može dovesti do koncentriranije mokraće i posljedično nadražiti mjehur, stoga popijte barem dvije litre vode svaki dan, a po vrućem vremenu još više.

NISTE SAMI

Život s PAMM-om jeste izazovan, ali niste sami. Naime, simptomi prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura pogađaju više od 400 milijuna ljudi diljem svijeta, od toga 13% žena i 11% muškaraca. Iako se rizik od PAMM simptoma povećava s godinama, pogrešno je misliti da pogađa samo osobe starije životne dobi jer su njemu izložene i mlađe osobe. Iz tog razloga bitno je pojavu simptoma uočiti na vrijeme i shvatiti ih ozbiljno, ali i educirati se. Ako tražite odličan izvor informacija i korisnih savjeta, posjetite mojmjehur.hr posvećen problemu prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura. Dodatno, ako primijetite da se problem učestalog mokrenja nije smirio čak ni nakon pridržavanja gore navedenih savjeta, obratite se svome liječniku i krenite na pravi put za uspješnu kontrolu vašeg mokraćnog mjehura.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Astellas te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.