BRITANCI PREPORUČILI

Idealna jesenska destinacija: Evo kako ugledni The Guardian hvali ljepote Kvarnera

01.10.2025 u 09:57

Bionic
Reading

Ljepotama sjevernog Jadrana, odnosno Kvarnera, Cresa i Lošinja, nisu odoljeli ni Britanci te su ovaj dio Hrvatske predstavili u uglednom The Guardianu

Kvarner je Europska regija gastronomije za 2026. godinu, a bajkoviti otoci Lošinj i Cres odlična su mjesta za istraživanje njezine kuhinje, piše Mary Novakovich u svom prikazu prirodnih ljepota i bogate gastronomske ponude sjevernog dijela naše obale objavljenom u uglednom britanskom The Guardianu.

Osim spremljenih ležaljki i ponekih zatvorenih barova na plaži, ljeto još uvijek čvrsto drži kontrolu nad hrvatskim otokom Lošinjem u sjevernom Jadranu. More je još uvijek toplo u tirkiznim vodama uvale Čikat, jedne od najvećih i najzaštićenijih na ovom otoku u Kvarnerskom zaljevu, odnosno u dijelu koji pripada gradu Mali Lošinj.

Habsburško naslijeđe

Habsburški vladari Hrvatske iz 19. stoljeća bili su uvjereni da Lošinj ima posebne ljekovite kvalitete. Zrak ima posebnu blagost nakon intenzivne vrućine visokog ljeta, a sad je daleko manje ljudi na plažama – iako glavni grad otoka Mali Lošinj živi s nekoliko festivala i regata u rujnu.

Pet namirnica koje čuvaju srce i produžuju život Izvor: Ostale fotografije / Autor: Montaža: Neven Bučević

Godišnji festival hrane Okusi Mediteran, koji se proteklih 13 godina selio po Hrvatskoj, sada je našao dom u Malom Lošinju. Gostujući chefovi iz cijele Europe rade s lokalnim kuharima da bi kreirali večere u nekim od gradskih restorana te organiziraju radionice za mlade kulinarske zvijezde.

To je prikladno mjesto: regiju Kvarner – koja obuhvaća Opatijsku rivijeru, Rijeku i njezino primorje, plus otoke Lošinj, Cres, Krk i Rab – označio je kao Europsku regiju gastronomije za 2026. godinu Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam. Smješten između istarskog poluotoka i dalmatinske obale, Kvarner na najbolji način predstavlja 'lonac za taljenje' hrvatske kuhinje – djelomično austrijske, djelomično talijanske, djelomično balkanske, i slobodno se 'poslužuje' od svojih regionalnih susjeda.

Gosti mogu uživati u istarskom tartufu, koji dodaje bogatstvo kremastim talijanskim raviolima s puno sira, a pečena lignja dolazi s ukusnim dalmatinskim prilogom, blitvom s češnjakom, zgnječenom s krumpirom. 'Svaki dan dolaze svježi', kaže Dinko Lekić iz konobe Cigale te hvali ribu i ostale morske plodove Kvarnera, dodajući da se sada kulinarski osvećuje invazivnom plavom raku stavljajući ga na svoj jelovnik.

Međutim jadranski škampi su kraljevi Kvarnera. Nešto čarobno događa se kada voda juri kroz krške planine prirodnog parka Učka iznad opatijskog područja i izlijeva hranjive tvari u Kvarnerski zaljev, hraneći ove školjkaše. Kuhar Stiven Vunić, koji vodi konobu Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, južno od Opatije, i dolazi iz dugog niza ribara koji love škampe, oduševljava se ovim delikatesom. 'Ovo je jedan od najboljih proizvoda koje imamo u Kvarneru', kaže. 'Vrlo je sladak; nikad nisam kušao ovakve škampe.'

Vrhunski morski plodovi i gastronomija

Tu slatkoću, piše Novakovich, osjetila je u pečenim škampima na terasi restorana Bocca Vera s pogledom na živahnu luku u Malom Lošinju, uz predjelo - tortelline s ricottom i tartufe u umaku od škampa. Autorica teksta uživala je i mariniranim i slanim inćunima, carpacciu od brancina, tune i hobotnice kao zagrijavanju za pečeni zubatac u gostionici Marina u Velom Lošinju, čija je lijepa luka obrubljena šarenim kućama u venecijanskom stilu.

Zatim je tu romb s roštilja na terasi Lanterna Grilla u uvali Čikat, sigurno jednog od najromantičnijih mjesta na otoku, s još čarobnijim šetnjom tijekom sumraka dok vatreno sunce proviruje kroz borove. Tu su i veličanstvene vile u austrijskom stilu iz 19. stoljeća (uključujući onu pretvorenu u luksuzni Boutique Hotel Alhambra), elegantni moderni Hotel Bellevue, slikovito trošan beach bar Latino ispred pješčanog dijela i sjeverni rt kojim dominira ogroman kamp smješten pod mirisnim borovima.

Iskušenje je zadržati se u Čikatu zbog njegovih plaža s vodenim sportovima, restoranima i mjestima za piknik. Međutim udaljen je samo 15 minuta hoda do Malog Lošinja, gdje je jarko obojeni lučki dio ispunjen baroknim kapetanskim kućama, terasama kafića i ribarnicom. Muzej Apoksiomena ima jedan od najočuvanijih antičkih grčkih kipova na svijetu, a do crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, s njezinim venecijanskim baroknim zvonom, dolazi se nakon uspinjanja stepenicama, oko 200 njih, u uskim uličicama.

Na otoku već ima toliko prirodne aromaterapije, ali ona prelazi u najvišu brzinu u Miomirisnom otočkom vrtu na južnom vrhu Malog Lošinja. U njemu gosti mogu vidjeti životinje rezidente (magarca, nekoliko kornjača i zeca) te niz kamene stepenice spustiti se do zaštićene šljunčane plaže u Valdarkama.

Dalje na sjeveru je dugi uski zaljev Artatore, čija je plaža Venerica zasjenjenja borom zadovoljavajuće mjesto za kupanje nakon ručka, juhe od raka i prženih srdela s blitvom u restoranu Artatore Janja. Još jedan bonus kasne sezone: samo je desetak ljudi raspoređenih pod borovima i na kamenju.

Jedino mjesto koje još uvijek ima velik broj posjetitelja – i zahtijeva rezervaciju za zalazak sunca – jest vidikovac na Providenci na brdima iznad Malog Lošinja. A naknada od 10 eura za sjedenje na jednoj od klupa okruženih obiljem mirisnog začinskog bilja, pijući kvarnerska i istarska vina, možda i kupujući košaru lokalnih sireva, mesa i plodova mora za piknik – i sam pogled doista se isplati. Ako želite umiriti oči i dušu, dođite tu, poziva Novakovich u svom tekstu.

Inače, sjeverni vrh Lošinja povezan je mostom s Cresom, a on se veličinom natječe sa susjednim Krkom kao najveći hrvatski otok. Naseljen više ovcama nego ljudima te prekriven maslinicima i šumama hrasta crnike i bora, Cres je opušten koliko god može biti. Na sjeveru je Beli, u kojem se nalazi centar za spašavanje bjeloglavog supa - sada dom najveće hrvatske kolonije ovih divnih ptica.

Sam grad Cres još je jedno šarmantno venecijansko čudo, smješteno u dubokom zaljevu koji se proteže prema rtovima obrubljenim plažama sitnog šljunka i još jednim razgranatim kampom. Ispred jedne od ovih plaža nalazi se Isolano, cool novi hotel otvoren u proljeće. Mnogi su, među njima i autorica teksta, isprva bili zabrinuti da ovaj Marriottov hotel neće odgovarati opuštenom, prirodom usmjerenom ugođaju Cresa (ovo je otok čiji je slogan 'no stress on Cres'), no na svu sreću, pogriješili su - bilo je to upravo pravo mjesto za opuštanje i uživanje u okusu kasnog ljeta.