RUŽNE RIJEČI

Help, svađam se s roditeljima!

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 29.11.2008 21:24
  • Objavljeno 29.11.2008 u 21:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obojao/la si kosu u crveno, želiš dulje ostajati vani, ne slažete se oko izbora tvog budućeg zanimanja ili imate sasvim drukčiji stav o ekologiji i razvrstavanju otpada u kući? Razloga za svađu s roditeljima ima mnoštvo.

Tinejdžersko doba i inače je doba sukoba mlade osobe s ostatkom svijeta, a najčešće su tada na udaru upravo roditelji koji su zapravo najčešće s tobom i najviše se brinu za tebe. Ono što njih potiče na preveliku brigu je tvoja transformacija u neku čudnu, pomalo (ili čak dosta) odbojnu osobu koja ima sasvim nove prohtjeve i razmišljanja o životu. Zapravo se najviše boje da ćeš upasti u loše društvo, društvo u kojem caruju droga, alkohol, cigarete i tko zna kakvo sve ne zlo. A u današnjem svijetu poroka nije ni čudo da se brinu jer pogledaj vijesti samo jedan dan i bit će ti sve jasno. Kako onda ublažiti i prorijediti svađe s roditeljima i kako argumentima otjerati njihov strah?

Budi taktičar

Dakle, najbolje bi bilo, ako je to ikako moguće, srezati svađu na početku, ne dati joj da se ona rasplamsa. Ovo može značiti da, procijeniš li da je situacija dramatična i roditelji će 'puknuti' kažeš li joj samo jednu riječ, bolje se ponekad ugrizi za jezik i pričekaj bolju priliku za iznošenje svog mišljenja. Ne zaboravi da je izbor dobrog trenutka za raspravu o nečemu s roditeljima zapravo pola posla. Također, bitan je i način na koji ćeš nešto reći – grub i svađalački stav neće te nikamo odvesti, a osmijeh i lijepa riječ uvijek otvaraju vrata.

Dokaži

Ovo je najteži dio tvog 'posla'. Svojim ponašanjem dokaži da zaslužuješ njihovo povjerenje i da ih nećeš iznevjeriti. Ako ti kažu da se nacrtaš kod kuće do 10 sati navečer, onda to i napravi, štoviše, dođi koju minutu prije. Ako deset puta napraviš ovako, imat ćeš dobru podlogu za njihovo povjerenje, ali i traženje duljih izlazaka. No ako dolaziš poslije 10 i mama te iznervirana čeka na vratima ili preplašena zove na mobitel, teško da ćeš sljedeći vikend izaći i do 10, a kamoli 11 sati navečer! Također, dolaziš li kući pripit i čudan, teško da ćeš zadobiti povjerenje roditelja. Sudjelovanjem u kućanskim poslovima, briga o nečemu isto su dobra podloga za izgradnju povjerenja.

 

Podsjeti

Podsjeti svoje starce na to kako je biti tinejdžer, reci im što su oni sve radili kad su imali 15 ili 16 godina. Uvijek je dobro njegovati dobre odnose s bakom i djedom jer će ti oni biti nepresušan izvor informacija o roditeljima kada su bili mladi, o tome što su sve radili.

Razumi ih

Kao što smo već naveli, roditelji se previše brinu za tebe i zato se ponekad ponašaju prestrogo i previše zaštitnički. A opet, s druge strane ti misliš da si odrasliji/a i pametniji/a nego što zaista jesi te smatraš da ti roditelji previše uskraćuju. No ono što svakako moraš uzeti u obzir su godine tvojih roditelja te iskustvo kojim su oni bogatiji nego ti. I zato sigurno mnogo toga znaju mnogo bolje od tebe i ponekad bi ih zaista trebao/la poslušati.

Znaj da su svađe s roditeljima normalne i vode ih svi na svijetu. No prisjeti se da ćeš za koji desetak godina (a možda i ranije) i ti voditi slične razgovore i svađe, ali sa sasvim drukčije pozicije (pozicije roditelja).

VAŠE IZJAVE

Sa svojim roditeljima slažem se i dobro i loše. Imam mlađeg brata i sestru. Ponekad su oni krivi, a ja ispadnem kriva, pa me to užasno smeta. Ponekad im stalno pomažem, ali mi ne zahvale, samo napravi ovo, napravi ono... Gotovo uvijek smo različitih mišljenja, ali ponekad imamo vrlo slična mišljenja. Moji su roditelji, moglo bi se reći, strogi, pa sam naučila da im ne smijem govoriti ružne stvari, ali također im nikada nisam rekla nikakvu tajnu, nekako me je sram. Ne znam kako da nađu vremena za moje probleme jer su veoma zaposleni i puni briga.

Lec, 13 godina, Karlovac

Sada kada već imam 17 i pol godina, sa starcima se super slažem. Polako me počinju razumjeti kao i ja njih. Više-manje uspješno dolazimo do nekih dogovora i prilagođavamo se. Međutim, nije uvijek bilo tako. S majkom sam se uvijek, prije otprilike dvije godine, svađala. Većinom to nije bilo ništa osobito. Samo bi mi bilo dovoljno par krivih pogleda i buknula bi svađa zbog bilo koje bezvezne stvari. Poručila bih svojim vršnjacima da se drže i da sve to prolazi s godinama.

Qua, 17 godina, Pazin

Moji roditelji i ja često dolazimo u sukobe zbog raznih nesuglasica i mislim da je to normalno za moje godine. Jer oni ne misle kao ja, a ni ja kao oni. Često im proturječim jer mislim da sam ja u pravu i jer nemamo jednake poglede na svijet, što je opet normalno. Moje reakcije tijekom svađa su jako burne, odgovaram im iako znam da to nije u redu i da bih ih trebala poslušati... ali eto, pubertet!

Maca2442, 15 godina, Đakovo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi