DASKE SU HIT

Drvene podne obloge za eksterijere

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako uređujete terasu, balkon, vrt, prostor oko bazena ili okućnicu te se dvoumite oko izbora završne podne obloge, razmislite o drvenim kompozitnih podovima za eksterijere, koji su zbog svojih izvrsnih svojstava postali pravi hit

Među brojnim materijalima, koji se nude kao dobro rješenje za oblaganje vanjskih površina, posebno se ističu drveni kompozitni podovi koji se mogu postavljati samostalno ili u kombinaciji s drugim materijalima poput kamena, keramičkih pločica, opeke i slično. Svojim izgledom stvaraju topao i ugodan ambijent, primjeren privatnim, ali i javnim prostorima.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Drveni kompozitni podovi laki su za održavanje

Drveni kompozitni podovi izrađuju se od mješavine recikliranog drveta i polimera. Tako nastaje ekološki kompozitni materijal, koji svojim svojstvima nadmašuje drvo zbog trajnosti i održavanja te keramičke pločice zbog konačnog ugođaja. Zbog izuzetne trajnosti, otpornosti na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice, ovakvi se podovi preporučuju za oblaganje terasa, prostora oko bazena, dokove marina, itd. Ovaj drveni kompozitni materijal može se reciklirati, ne sadrži nikakve toksične spojeve i kao takav je preporučljiv za sve ekološki osviještene pojedince.

Iako se radi o drvenim kompozitnim podovima, potrebno je naglasiti da oni prenose ljepotu drveta na površinu poda. Upravo je to bila osnovna ideja u stvaranju ovog materijala: prenijeti ono najbolje od drveta, a to je izgled i ugođaj koji stvara u prostoru te korigirati njegova svojstva u smislu trajnosti, lakoće održavanja, osjetljivosti na vlagu, truljenje, napade insekata...

Bitne karakteristike drvenih kompozitnih podova:

- izuzetno dug vijek trajanja (garancija tvrtke dobavljača do 25 godina)
- stvara ugođaj drvene obloge
- materijal nema šupljina, pukotina i čvorova
- jednostavno održavanje, mogućnosti obrade kao kod drveta
- ne sadrži štetne kemijske tvari i može se reciklirati
- nizak koeficijent bubrenja u vlažnim uvjetima.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Daske se održavaju pranjem mekim deterdžentima i vodom

Prilikom postavljanja drvenih kompozitnih podova, potrebno je slijediti upute proizvođača ili taj posao prepustiti ovlaštenim tvrtkama, koje garantiraju za svoj rad. Ovakvi podovi namijenjeni su isključivo za vanjske površine i podnose konstantna dinamička opterećenja do 450 kg/m2. Postavljaju se na podlogu u nagibu (jedan posto) zbog odvodnje. Pod se polaže na donju konstrukciju tj. oslonce minimalne dimenzije pet puta pet centimetara da se omogući pravilna ventilacija. Oslonci ne smiju biti postavljeni u vodu. Potrebno je osigurati razmake, koje definira proizvođač, zbog pravilnog odvoda vode i temperaturne ekspanzije materijala.

Daske drvenog kompozitnog poda održavaju se pranjem mekim deterdžentima i vodom, a jednom godišnje preporučuje se očistiti reške. Za uklanjanje eventualnih gljivica i plijesni, upotrijebite proizvode s klorom, a za uklanjanje masnih mrlja, sredstva za odmašćivanje. Većina masnih mrlja će nestati nakon nekoliko tjedana izloženosti UV zrakama. Ogrebotine ćete jednostavno ukloniti četkanjem površine poda. Zbog neravnomjerne izloženosti vlazi, može doći do pojave mrlja, ali one će nestati djelovanjem UV zraka, koje će također vremenom malo izmijeniti boju dasaka. Drveno kompozitni podovi su odlično rješenje za eksterijere zbog izuzetno dobrih svojstava u praktičnom, funkcionalnom i estetskom smislu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi