KORISNI SAVJETI

Dogodi se i najboljima, a očistiti zagorjele posude i nije takav problem uz ove trikove

23.08.2020 u 20:46

Bionic
Reading

Lonci i tave od nehrđajućeg čelika nemaju neprianjajući sloj teflona ili sličnog materijala pa se svaki kuhar sigurno suočio s izgorjelom hranom u njima. Svejedno je li riječ o zahtjevima recepta ili trenutku pažnje, naizgled uništenom komadu posuđa moguće je vratiti stari sjaj

Da biste zagorjele posude od nehrđajućeg čelika doveli u prvobitno stanje, morat ćete se poslužiti metodom pokušaja i pogrešaka, ali ne biste trebali potrošiti više od pola sata.

Za ove 'eksperimente' trebat će vam soda bikarbona, aluminijska folija, alkoholni ocat i tableta za perilicu posuđa.

Započnite čišćenje octom i sodom bikarbonom

Za jednu od najlakših metoda čišćenja iz domaće radinosti treba vam jedan od najsvestranijih sastojaka svake kuhinje. U zagorjelu posudu stavite šalicu vode i šalicu alkoholnog octa pa zatim dovedite do vrenja. Kad ocat i voda proključaju, maknite posudu s vatre i dodajte dvije žlice sode bikarbone.

Izbacite tekućinu i pomoću grube strane spužvice za pranje suđa izribajte posudu dok svi zagorjeli dijelovi ne nestanu. Ova će vam metoda uzeti nešto manje od pola sata, a najbolja je za manje do srednje jako zagorjelo posuđe.

Preostane li vam nešto prljavštine, prekrijte je pastom koju napravite od sode i octa te pustite da odstoji nekoliko minuta prije ribanja.

Tableta za perilicu posuđa

Nemate li ništa drugo od potrebnih sastojaka pri ruci, poslužiti može i tableta za perilicu suđa. Za početak je potrebno u posudu naliti oko 2,5 centimetra vode i staviti ga na laganu vatru. Kad se voda tek malo zagrije, maknite posudu s vatre i tabletom za perilicu stružite zagorjelo dno.

Gledajte na tabletu kao na vrlo tvrdu spužvu. Tablete znaju imati omot od plastične folije ili topivog filma koji treba skinuti kako bi se posuda čistila direktno sredstvom za čišćenje. Za zaštitu ruku obavezno upotrijebite gumene rukavice.

Ako ste u stisci s vremenom, ova je metoda jedna od najbržih pa srednje do jače zagorjelu posudu možete tabletom očistiti za manje od deset minuta.

Aluminijska folija

Ako sve isprobane metode s kemijskim sredstvima nisu najbolje djelovale, pokušajte očistiti posudu aluminijskom folijom. Za početak, zagorjelu površinu prekrijte sodom bikarbonom i dodajte joj tek toliko vode da dobijete pastu. Sa zgužvanom aluminijskom folijom veličine šake ribajte zagorjelo područje dok se ne počne otapati. Poslije svega nekoliko minuta ribanja trebali biste vidjeti raspadanje zagorjelih ostataka.

Iako ova metoda zahtijeva struganje, izbjegavajte pretjerano stiskanje jer dovoljno je odstraniti samo zaostalu hranu. Nakon uklanjanja mrlje posudu isperite čistom toplom vodom i deterdžentom za posuđe te ostavite da se posuši.

Proizvodi za čišćenje

Kako posude od nehrđajućeg čelika nema premaze osjetljive na grebanje, možete ga probati očistiti i nekim komercijalnim abrazivnim sredstvom.

Spriječite buduća oštećenja

Iako sad znate kako jednostavno očistiti zagorjelo posuđe, ne bi bilo loše znati i kako spriječiti zagorijevanje hrane. Prvi korak je upoznati svoje posuđe i pokušati otkriti koji se dijelovi najviše zagrijavaju, a koji ostaju najviše hladni i rijetko kad izgore.

Da vam hrana ne bi zagorjela, može pomoći i mali trik s dodavanjem masnoće u posudu, a to činite tek kad se potpuno zagrije.

Kad utvrdite gdje vam je posuda ili tava najvruća, ne ostavljajte hranu na tim mjestima da dugo stoji. Pokušajte miješati ili protresati posudu dok u njoj pečete ili pržite kako se ista hrana ne bi zadržavala na istom vrućem mjestu. Osim što će vam dati ravnomjernije pržen ili kuhan obrok, ovo će spriječiti da on zagori u posudi ili tavi.