VRIJEME JE ZA ČIŠĆENJE

Čini vam se da perilica rublja ne pere više kao prije, a ni rublje ne miriše? Taj problem lako ćete sami riješiti

20.06.2020 u 17:18

Bionic
Reading

Perilica rublja vjerojatno je jedan od najzaposlenijih uređaja u svakom kućanstvu, a iako mnogi žive u uvjerenju da se stroj koji se brine o čistoći našeg rublja može pobrinuti i za svoju čistoću, to je daleko od istine

Nakupine deterdženta koje se s vremenom talože ne samo da nisu higijenske, nego smanjuju učinkovitost ovog vrijednog uređaja. Osjetite li prilikom vađenja tek opranog rublja miris trulih jaja ili plijesni, to je prilično dobar pokazatelj da je vrijeme za čišćenje.

Koristite li svakodnevno perilicu, trebali biste je očistiti barem jednom tjedno ili u dva tjedna kako biste joj osigurali ispravan rad. Srećom, ovo nije previše zahtjevan zadatak koji iziskuje previše vašeg vremena i energije. Sve što vam je potrebno su ocat, soda bikarbona, krpa od mikrovlakana i višenamjensko sredstvo za čišćenje. Kako sve ovo vrlo vjerojatno već imate u svom kućanstvu, možemo se preseliti do perilice i krenuti s čišćenjem.

Napunite perilicu

Pokrenite uobičajeni ciklus te odaberite postavke najvećeg opterećenja i najviše temperature pranja. Nema potrebe za nekim posebnim postavkama, važno je samo da je perilica napunjena najvećom mogućom količinom vode i na najvišoj mogućoj temperaturi.

Dodajte ocat

Kad se napuni vrućom vodom, ulijte u pretinac za deterdžent litru octa. Umjesto octa možete koristiti izbjeljivač, ali ocat je sigurnije i prirodnije rješenje koje jednako učinkovito uklanja prljavštinu. Zatvorite pretinac i ostavite perilicu da radi još minutu do dvije, nakon čega zaustavite ciklus.

Ostavite da odleži

Vodu i ocat ostavite otprilike sat vremena u perilici, a ako je stvarno prljava, neka se namače i duže. Nakon toga pustite da se ciklus završi.

Očistite sve ostale dijelove

Dok voda leži u perilici, a ocat radi svoje, ako nemate drugog važnog posla možete je obrisati izvana, posvećujući posebnu pažnju upravljačkim tipkama i vratima. Za to vam vjerojatno neće trebati ništa više od višenamjenskog sredstva za čišćenje i krpe od mikrovlakana, ali ako ovo niste dugo radili, moguće je da će vam trebati i neka učinkovitija sredstva.

Pokrenite ciklus još jednom

Kad završi prvi ciklus s octom, perilicu ponovno napunite vrućom vodom, ali ovoga puta umjesto octa koristite šalicu sode bikarbone. Ona će ukloniti miris octa, ali i napraviti čuda razbijajući tvrdokornije ostatke i prljavštinu. Ovoga puta ne trebate ostaviti da voda sa sodom odleži u perilici, jednostavno pokrenite ciklus vrućeg pranja i čekajte da završi.

Obrišite brtvilo vrata perilice

Nakon pranja uvijek je dobro ostaviti vrata perilice otvorenim kako bi se osušila, a gumeno brtvilo možete prebrisati krpom i octom. Potrudite se prebrisati sve nabore i udubljenja te budite sigurni da su se dobro osušili kako biste izbjegli smrad plijesni.

Održavajte perilicu čistom

Sad kad je vaša perilica temeljito očišćena ne bi bilo loše raditi to redovito jer redovitim brisanjem gumene brtve te ciklusima pranja s octom i sodom bikarbonom stroj ćete držati u najboljem mogućem stanju.

Pored toga, pazite da nikad ne preopterećujete perilicu i ne koristite više deterdženta nego što je stvarno potrebno. Uz ove dodatne korake vaša će perilica biti u sjajnom stanju, a odjeća koju iz nje vadite nikad neće imati miris po plijesni.