ZA BLISTAV SJAJ

Riješite se neugodnih mirisa: Kako očistiti perilicu posuđa u četiri jednostavna koraka

07.09.2019 u 20:13

Bionic
Reading

Perilica posuđa bi barem u teoriji trebala uvijek biti čista, no znamo da praksi baš to i nije tako. Prljavština i masnoća se uglavnom skupljaju po rubovima i oko zaštitne gume što s vremenom dovodi i do pojave neugodnih mirisa, ali i smanjene učinkovitosti pranja

Jednom dnevno: Uklonite iz unutrašnjosti ostatke hrane

Neka vam prijeđe u naviku svakodnevno čišćenje unutrašnjosti, odnosno uklanjanje komadića hrane koje su ostali nakon pranja (komadići tjestenine, grašak, grah…) jer ćete tako uostalom spriječiti pojavu neugodnih mirisa. Izvucite donju ladicu i uklonite papirnatom salvetom komadiće hrane. Činite to nakon svakog pranja, a na ovaj ćete 'posao' izgubiti svega par sekundi.

Jednom tjedno: Detaljno očistite okvir

Jednom tjedno obrišite detaljno rubove vrata perilice kako bi se uklonila nakupljena prljavština. Dovoljno je mokrom krpom ili spužvom prebrisati i ukloniti sve eventualne naslage koje su se nakupile u okviru perilice.

Jednom tjedno: Očistite i isperite filter

Stvar je vrlo jednostavna, ako filter nije čist neće biti ni posuđe. Kako biste eliminirali pojavu mrlja na opranom posuđu potrebno je detaljno očistiti filter i isprati ga pod vrućom vodom. Starom četkicom za zube očistite plastični okvir i mrežicu kako bi se uklonili eventualni komadići hrane ili masnoće.

Jednom mjesečno: Dubinski je očistite

Perilicu posuđa najjednostavnije je očistiti sredstvom za čišćenje perilice koje možete pronaći u svim bolje opremljenim trgovina, no možete to učiniti i sredstvima koja vjerojatno svi imate kod kuće. Otopina s alkoholnim octom i vodom je odličan prirodni način čišćenja. Uzmite dvije čaše octa i stavite je na gornju policu i potom uključite perilicu na uobičajeni program koji koristite te pritom nemojte dodavati tablete ili deterđžent. Perilica će se dubinski oprati, a ocat će efikasno ukloniti masnoću i prljavštinu.