SODA BIKARBONA I OCAT

Uz samo dva jeftina, a prirodna sastojka možete očistiti pola kuće, a sigurni smo da ih imate u kuhinji

23.03.2019 u 18:55

Bionic
Reading

Dom možete učinkovito očistiti i bez sredstava prepunih kemikalija opasnih za naše zdravlje, ali i okoliš. Za čist i uredan doma potreban su vam soda bikarbona i alkoholni ocat te, naravno, malo vremena i dobre volje. Uz ove sastojke, koje, vjerujemo, svi imate kod kuće izglancat ćete kuhinju i kupaonicu, čak i bolje nego sa skupim sredstvima iz trgovina

Octom protiv kamenca

Kamenac u kadi, tuš kabini ili umivaonicu, koja se najčešće taloži oko slavine ili na mjestima koji se puno moče, najlakše ćete se riješiti običnim octom. Namočite ta područja octom, a nedostupna mjesta natapkajte vatom namočenom u ocat. Ostavite neko vrijeme da ocat počne djelovati i samo isperite.

Za prljave odvode najbolji lijek su soda bikarbona i ocat

Prljave odvode očistit ćete tako da u njih prvo uspete vrelu vodu, potom dodate sodu bikarbonu i zatim pomalo dodajete ocat. Dolijevanjem octa soda će se početi pjeniti i tako čistiti unutrašnjost. Isto možete učiniti i s odvodom u kuhinji i zahodskom školjkom.

Navoje na slavinama skinite, isperite mrežice i sve zajedno u čašu s vodom i octom pa pustite da stoji više od sat vremena. Poslije ih samo operite.

Octom očistite kuhalo za vodu

U kuhalu za vodu nataložio se kamenac? Nema potrebe da kupujete skupa sredstva za čišćenje kamenca iz aparata u dućanima. Dovoljno je u kuhalo za vodu uliti otopinu od pola vode i pola octa i ostaviti da odstoji sat, dva. Otopinu izlijte i isperite kuhalo čistom vodom da se ne osjeti mirisa octa.

Perilica rublja ili posuđa

U dozator perilice za rublje dvije šalice octa i upalite jedan od programa za pranje, po mogućnosti na 60 stupnjeva. Vanjske rubove, kao i gumu nažalost, morat ćete oprati ručno i to, također otopinom octa i vode. Time ćete ujedno riješiti problem ustajalog mirisa.

Na dno perilice posuđa jednostavno ulijte šalicu octa i zatim ju praznu upalite kako biste uklonili sve naslage kamenca, ali i neugodan miris.

Soda bikarbona protiv mrlja na plastičnom posuđu i za sjaj srebra

Mrlje i eventualno neugodan miris na plastičnim posudama za hranu isperite sodom bikarbonom i hladnom vodom.

Za čišćenje srebra koristite smjesu sode bikarbone i vode u omjeru tri naprema jedan. Smjesu utrljajte na srebro, zatim isperite i posušite mekom krpom.

Saveznici u borbi s neugodnim mirisima

Sodom bikarbonom učinkovito se uklanjaju neugodni mirisi koji mogu nastati u tepisima, jastucima i kutnim garniturama. Površinu pospite sodom, ostavite da odstoji 15-ak minuta, a zatim dobro usišite.

Mirisna i čista mikrovalna pećnica

Kako brzo i jednostavno očistiti mikrovalnu pećnicu bez ribanja i toksičnih sredstava? Zapravo, vrlo jednostavno! Potrebni su vam ocat, voda i jedna čačkalica. Ulijte čašu vode i isto toliko octa u zdjelu i dodajte čačkalicu koja bi trebala spriječiti prejako ključanje vode i octa.

Posudu stavite u mikrovalnu desetak minuta na zagrijavanje i zatim pustite da para izvede svoju čaroliju. Nakon toga pažljivo izvadite posudu i obrišite unutrašnjost stijenki.

Očistite bijele tenisice

Snježno bijele platnene tenisice nisu dugo takve, no mrlje lako možete očistiti uz dva jeftina sastojka, pastom od alkoholnog octa i sode bikarbone. Prvo ih isperite pod mlazom vode, pa četkom trljajte platno na tenisicama s pripremljenom pastom. Ostavite ih namočene u toploj vodi nekoliko sati te ih dobro isperite pod vodom, ocijedite i stavite da se suše na nekom mjestu u sjeni budući da na direktnom suncu mogu požutjeti.

Vratite bjelinu rublju

Baš kao i s bijelim tenisicama, ocat može pomoći da bijelo rublje izgubi sivkasti ili žuti ton i ponovi postane bijelo. Ocat možete kombinirati s deterdžentom koji inače koristite, a dovoljno je u dozator staviti pola šalice octa.

Očistite hladnjak

Uz malo vode s alkoholnim očistit ćete unutrašnjost hladnjaka i ukloniti sve neugodne mirise iz njega. Krpom namočenom u tu otopinu prebrišite hladnjak.

Očistite kantu za smeće

Nakon što kantu za smeće temeljito očistite, prebrišite je i octom kako biste uklonili sve mrlje i vratili joj sjaj u uništili neugodne mirise.