STRUČNJACI OBJASNILI

Zaboravili ste izvaditi rublje nakon pranja? Evo koliko sati najdulje smije ostati u perilici

17.03.2020 u 06:33

Bionic
Reading

Ako se i vama katkad dogodi da zaboravite izvaditi rublje iz perilice, sigurno ste bili u dvojbi trebate li ga opet staviti na pranje ili ga možete izvjesiti

Zaboraviti rublje u perilici nije tako rijetka pojava u mnogim kućanstvima, što najčešće rezultira dodatnim ciklusom čišćenja.

Ipak, sad su stručnjaci otkrili optimalno vrijeme u okviru kojeg možemo vlažnu i mokru odjeću ostaviti u perilici bez potrebe za ponovnim pranjem. Prema riječima glasnogovornice Instituta za tkanine u Whirlpoolu, Lucinde Ottusch, oprano rublje može ostati najdulje do 12 sati u bubnju perilice.

Tijekom razdoblja od osam do 12 sati malo je vjerojatno da će se pojaviti neželjeni miris, a još je malo vjerojatnije da će se razviti opasna bakterijska plijesan.

Dakle, ako ste zaboravili izvjesiti rublje do 12 sati, to je sasvim OK i ne morate ga stavljati na novi ciklus pranja.

Osim toga, treba pripaziti na to da su vrata perilice uvijek otvorena i dok se ne koristi, kako se ne bi naselili omraženi stanovnici poput plijesni ili bakterija. Ako se redovito provjetrava bubanj, neće biti potrebe ni za mijenjanjem brtve na perilicama zbog nakupljanja plijesni ili bakterija uslijed zadržavanje vlage unutar bubnja.

VRIJEDI ISPROBATI

Evo još nekoliko korisnih savjeta za pranje rublja u perilici:

  • Nemojte nikad zatvarati vrata perilice rublja dok ne radi.
  • Odaberite odgovarajuću temperaturu kako bi se boja tkanine dulje očuvala.
  • Da biste spriječili da tamno rublje brže izblijedi, upotrijebite ciklus hladne vode.  
  • Nemojte stavljati previše deterdženta ili omekšivača u perilicu jer pjena dolazi na vrh i sa sobom povlači nečistoće, pri čemu ne dolazi odmah do ispiranja.
  • Pripazite i na tkanine pa npr. 'mucaste' ili rastezljive materijale perite sa sličnima komadima odjeće jer bi se mucice mogle zalijepiti na drugu odjeću nakon pranja.  
  • I savjet za kraj: Najprljavije komade ubacite posljednje.