USPJELE PRVOTRAVANJSKE ŠALE

Britanci su uvijek vjerovali BBC-ju, pa i kad im je rekao da špageti rastu na stablu

01.04.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Podrijetlo prvotravanjske šale nije baš jasno, ali zbijanje šala i smišljanje nepodopština stara je navika, možda povezana i s dolaskom proljeća. Naime stari Rimljani i Kelti slavili su festival šala otprilike u vrijeme proljetnog ekvinocija, kao i milijuni hindusa. A taj se običaj održao do danas

Otkako je medija, prvotravanjska šala je i poligon za rubrike vijesti koje se nadmeću u tome kako zabavno prevariti čitatelje, slušatelje i gledatelje. Neke od tih šala su uvjerljive, neke 'tanke', neke smiješne, a neke pak djetinjaste.

Danas, u doba opće gastronomske osviještenosti, možda će to zvučati smiješno, ali 1957. britanskome je BBC-ju, preko svih očekivanja, uspjela prvotravanjska šala cijenjene kolažne emisije 'Panorama'. Naime tog 1. travnja emitirana je trominutna reportaža o 'berbi špageta u švicarskome gradu Ticinu, nedaleko od granice s Italijom'.

Reportaža u kojoj je, smrtno ozbiljno, tekst čitao poznati BBC-jev televizijski voditelj Richard Dimbleby - četiri godine prije bio je glavni komentator u prijenosu krunidbe Elizabete II - prikazala je kako obitelj u Ticinu pažljivo bere nizove tjestenine sa 'stabala špageta', čije se grane savijaju pod težinom proljetnih plodova. Radilo se, kako je to pojasnio komentator, o godišnjoj obiteljskoj berbi.

Prikaz je potom usporedio superioran ručni rad švicarske obitelji s industrijskim razmjerima talijanskih uzgajivača špageta i slavio konačan nestanak nametnika koji je nedavno pogodio usjeve špageta. Zatim je reportaža prikazala kako se stavljaju na sušenje na suncu, a Dimbleby je objasnio da su špageti, u to vrijeme još uvijek novost u britanskim kuhinjama, jednake dužine jer su ih farmeri godinama, mukotrpnim radom, uzgajali da budu baš takvi.

Procjenjuje se da je prilog gledalo osam milijuna ljudi, a reakcije na lažni dokumentarac o usjevima špageta u Švicarskoj bile su raznolike. Neki gledatelji nisu uspjeli vidjeti smiješnu stranu 'reportaže' i žestoko su kritizirali BBC zbog emitiranja priloga u nečemu što bi trebalo biti ozbiljan činjenični program. Međutim BBC je preplavljen pozivima ljudi koji su željeli doznati više informacija o uzgoju špageta za vlastite potrebe. BBC im je navodno savjetovao da 'jedan špaget zataknu u limenku s umakom od rajčice i nadaju se najboljem'. Drugi su pak htjeli saznati gdje mogu kupiti grm špageta, da ne moraju pokrenuti uzgoj ni iz čega.

Malo tko je posumnjao u istinitost reportaže, ponajviše zbog dvije stvari. Prvo – Dimbleby je bio vrlo ozbiljan komentator velika ugleda, i drugo - u to vrijeme špageti su se u Britaniji prodavali uglavnom kuhani i pomiješani s umakom te pakirani u limenke. Pritom ne treba zaboraviti da se u toj zemlji maslinovo ulje još osamdesetih moglo kupiti isključivo u ljekarnama. Zanimljivo je to da je među nasamarenima bio i tadašnji generalni direktor BBC-ja, sir Ian Jacob.