Endrina Muqaj je u 'MasterChefu' već na audiciji pokazala koliko daleko 'obični' sendvič može dogurati kada se spoje precizna tehnika i dobar ukus. Pred žiri je donijela mekani japanski mliječni sendvič kruh (shokupan) i složila ga s mariniranim ribeyeom, pritom pazeći na svaki detalj. Sada je sa svima podijelila svoj recept
Ako još dosad niste čuli za Tangzhong kruh, poznat i kao Hokkaido kruh iliti japanski mliječni sendvič kruh, vrijeme je da upoznate ovu metodu.
Endrina Muqaj je u startu je iznenadila izborom jela, a završila pljeskom: sendvič je bio bogat okusom i promišljen u slaganju slojeva, što je donijelo jednoglasno 'da'. 'Ovo nije običan kruh - ovo je japanska oblakuša. Mekši od obećanja pred izbore, savršen za moj audicijski sendvič. Ako ti mikser preživi proces, već si na pola puta do uspjeha', objasnila je u videu kojeg je objavila na Instagramu uz objašnjenje kako složiti ovaj preukusni sendvič.
Tanzhong pasta (mliječna baza mekoće)
Sastojci:
- 30 g brašna
- 150 g punomasnog mlijeka
Postupak:
U lončiću pomiješaj brašno i mlijeko pjenjačom, bez grudica. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne u pastu. Kad se vide tragovi pjenjače po dnu, maknuti s vatre i ohladiti 15 minut. Taj mali trik je ono što kruh pretvara u oblak iz snova.
Tijesto
Sastojci:
- 21g svježeg kvasca ili 7 g suhog
- 100 ml toplog mlijeka
- 6 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 620 g glatkog brašna
- 2 jaja + 2 žumanjka
- 90 g maslaca (sobne temp.)
- Pripremljena Tanzhong pasta
Priprema:
- Aktiviraj kvasac u mlijeku i šećeru (10 min).
- Dodaj jaja, žumanjke, sol, Tanzhong i brašno. Mijesi 10 min.
- Dodati maslac postepeno dok se potpuno ne upije.
- Pustiti da se diže 1 sat.
- Oblikovati male sarmice, staviti u kalup, pustiti da se još jednom dignu.
- Premazati jajem i peći na 180°C oko 20 min, dok ne postane zlatne boje.
Meso
Najbolji je odležani ribeye, ali bilo koje dobro meso 'prolazi audiciju'. Lagano ga zamrznuti prije rezanja, lakše će se rezati.
Marinada (ljubav u blenderu)
- Pola luka
- Sok limete
- Soja sos
- Sezamovo ulje
- Gochujang pasta
Sve ubaciti u blender. U marinadu dodati tanko rezanu mrkvu i luk, ubaciti meso i pustiti da upije priču. Zatim sve kratko popržiti, taman da se umak reducira i zamiriši kao da ima planove za tebe.
Spicy majoneza:
Majoneza + gochujang + kap sezamovog ulja.
Jaja prepelice:
Kuhati 1.5 min – da žumanjak ostane tekuć i drži do sebe.
Finale:
Kruh tostiraj na maslacu, složi meso, spicy majonezu, avokado i jaja.