U sočnim slojevima koji mirišu na maslac, muškatni oraščić i dugo krčkani ragu skriva se sve ono zbog čega lazanja s bolonjez umakom ostaju klasika kojoj se vraćamo — strpljenje, toplina i okus domaće kuhinje na talijanski način
Upravo tu verziju, pripremljenu na potpuno autentičan način, predstavljaju braća Vittorio i Riccardo Figurato, dvojac koji je 2017. godine napustio rodni Napulj kako bi u Madrid donio dašak Italije. Danas oduševljavaju goste u svojim restoranima, Pizzeriji Fratelli Figurato i Trattoriji Popolare, mjestima koja su postala prava meka za ljubitelje talijanske kuhinje.
'Dobre tradicionalne lazanje zahtijevaju vrijeme i predanost,' objašnjavaju. Njihov recept, koji uključuje i ručno pripremljene listove tijesta, traži oko četiri sata rada – no krajnji rezultat, kažu, vrijedi svakog trenutka.
Potrebni sastojci:
Za tjesteninu:
- 1 kg glatkog brašna tipa 00
 - 10 cijelih jaja
 - prstohvat soli
 
Za bešamel:
- 2 litre punomasnog mlijeka
 - 200 g maslaca
 - 200 g glatkog brašna tipa 00
 - prstohvat soli
 - prstohvat muškatnog oraščića
 
Za ragu:
- 1 kg mljevene teletine (lopatica)
 - 300 g suhe pancete narezane na komadiće
 - 100 g mrkve
 - 100 g stabljike celera
 - 60 g luka
 - 400 g sirovog umaka od rajčice
 - 1 čaša (oko 200 ml) bijelog vina
 - 2 čaše (oko 400 ml) mlijeka
 - 100 g maslaca
 - maslinovo ulje
 - sol
 - crni papar
 
Priprema:
Ragu
U velikom loncu otopite maslac s malo ulja i na toj masnoći kratko popržite pancetu. Kada se lagano zažari, dodajte sitno nasjeckano povrće. Kad omekša, ubacite mljeveno meso i pirjajte dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ulijte vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte prstohvat crnog papra i soli, a potom umiješajte umak od rajčice i mlijeko. Ragu kuhajte na laganoj vatri otprilike tri sata, povremeno miješajući.
Tjestenina
Za pripremu tjestenine pomiješajte brašno, jaja i prstohvat soli, a zatim mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odmori u hladnjaku jedan sat. Nakon toga razvaljajte tijesto pomoću valjka ili stroja za tjesteninu dok ne dobijete šest listova veličine približno 30 x 40 cm i debljine oko 2 milimetra, što odgovara veličini kalupa za lazanje. Ako vam ostane tijesta, preostale listove možete narezati u trake za pripremu domaćih tjestenina poput tagliatella, pappardella ili tagliolinija.
Bešamel
U loncu otopite maslac, dodajte brašno i kratko ga prepržite dok ne poprimi svijetlosmeđu, gotovo lješnjakovu boju. Kad je baza spremna, ulijte toplo mlijeko i neprestano miješajte dok ne dobijete kremasti, ne previše gusti umak. Dodajte sol i muškatni oraščić te maknite s vatre. Površinu bešamela prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica.
Slaganje lazanja
Na kraju slijedi najzabavniji dio — slaganje lazanja. Listove tjestenine kratko prokuhajte u kipućoj vodi, oko trideset sekundi, pa ih ocijedite. Na dno kalupa za pečenje najprije rasporedite tanki sloj bešamela kako se tjestenina ne bi zalijepila. Zatim redajte slojeve ovim redoslijedom: list tjestenine, bešamel, ragu i ribani parmezan. Postupak ponavljajte dok ne dobijete šest slojeva. Lazanje pecite u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko dvadeset minuta, s uključenim gornjim i donjim grijačem, bez ventilatora.