tportal testira

Bota Šare je nepogrešiva destinacija za nedjeljni obiteljski ručak, a evo što nas je posebno oduševilo

08.12.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Original spoj dalmatinske i japanske kuhinje u Boti nezaboravno je iskustvo koje vrijedi probati. Evo što nas je posebno oduševilo

Čim smo ušli u zagrebački Bota Šare, preplavila nas je toplina ugodnog interijera te aromatični miris ribe i svježe spravljenog sushija, zbog čega smo jedva dočekali smjestiti se i započeti svoje gastronomsko putovanje fuzijom dalmatinske i japanske kuhinje.

Bota Šare ima bogatu tradiciju koja traje od 80-ih godina kada je obitelj Šare u Malom Stonu otvorila svoj prvi restoran tradicionalne dalmatinske kuhinje. Priča se ubrzo proširila pa je status ponajboljeg ribljeg restorana u Hrvatskoj pratilo otvaranje novih restorana u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.

Koncept Oyster & sushi bara jedinstven je na ovim prostorima, a riječ je o fuziji japanske i dalmatinske kuhinje koja je ekspresno doživjela uspjeh. Već s prvim zalogajem predjela, bilo nam je jasno zašto.

Naime, nakon ukusnog aperitiva (svakako probajte slatkastu rakiju od smokve) prema preporuci iznimno uslužnog konobara uslijedila je plata na kojoj se našla prava rapsodija sushija te tartar od tune, koji je opravdao status jednog od najtraženijih jela restorana.

Specifičnost ovog predjela je slatko-kiselkasta marinada koja se besprijekorno slaže s domaćom pogačom i maslacem, a s još većim užitkom je jedete kada znate da je riječ o divljoj tuni. U Boti priprema isključivo najsvježija riba koja je tog dana bila u ponudi na Dolcu ili stigla izravno s dalmatinske obale kao današnji ulov!

Drugim riječima, dnevna ponuda se stalno mijenja te će vam garantirano biti poslužene samo odabrane namirnice. S druge strane, to znači i da u tjednima lovostaja određene ribe jednostavno - nema. Pa tako niti tune i ovog sočnog tartara od tune koji, kada je u ponudi, apsolutni vrijedi kušati.

Uz njega je stigla i efektna selekcija sushija. Nekako nas se najviše dojmio Dragon urumaki sa škampima u tempuri, krastavcem, avokadom, sezamom, unagijem i krem sirom, dok je carpaccio od gofa s limunom i avokadom, iako možda nešto manje atraktivan vizualno, bio je toliko ukusan da smo odmah poželjeli repete.

Iz bogate selekcije tradicionalnih japanskih jela probali smo i mediteranske rolice s kozicama, krastavcem, avokadom, tunom, slatkim misom, bosiljkom i crnim maslinama te urumaki Tiger s tikvicama i paprikom u tempuri, lososom i slatkim misom te unagi umakom koje su nas očarale hrskavim komadićima povrća te činjenicom da su, kao i ostali sushiji, stigli blago topli.

Upravo ovaj naizgled sitan detalj napravio je veliku razliku, a osoblje nam je pojasnilo kako je u tome još jedna specifičnost Bote. Za razliku od mnogih drugih restorana u kojima je sushi prethodno spremljen i pohranjen u hladnjak kako bi odmah bio spreman za posluživanje, ovdje se baš svaki priprema iz temelja i potpuno svjež stiže na tanjur.

Nakon raskošnog predjela uslijedilo je glavno jelo koje je imalo baš sve što možete poželjeti u jednom ribljem restoranu - vrhunsku obradu najsvježije danas ulovljene ribe uz jednostavne, domaće sastojke podignute na najvišu razinu.

Probali smo kovača (kojeg su nam besprijekorno filetirali na licu mjesta) uz prilog blitve i krumpire koje, moramo priznati, nikad nismo jeli ovoliko sočno i aromatično pripremljene.

Ništa manje slasni nisu bili crni njoki od škampa i kozica. Mekani domaći njoki s crnilom od sipe doslovno su se topili u istima, a sve je bilo pripremljeno na bijelu buzaru s originalnim okusima tradicionalne dalmatinske kuhinje.

Za kraj nismo mogli odoljeti desertima - redom pripremljenima po domaćim receptima i s autentičnim sastojcima. Birali smo tortu od čokolade i banane kao pravu rapsodiju za sve 'čokoljupce', potom lagani i osvježavaju cheesecake s jabukama te kolač od mrkve i mascarponea koji je zbog jedinstvenog 'jesenskog' okusa bio najveći hit.

Do trenutka kada smo napuštali Botu, smještenu u širem centru Zagreba u Ulici kralja Zvonimira, baš svi stolovi bili su puni, čime smo se iz prve ruke uvjerili da je riječ o restoranu koji je nepogrešiva destinacija za nedjeljni obiteljski ručak ili kada poželite probati nešto jedinstveno - a domaće.

@gostiona Bota Šare je sve što od restorana želiš. Usluga je savršena, a hrana još bolja od usluge👌🥂 #botasare #fish #sushi #gostiona #gostionajenacinzivota ♬ original sound - Gostiona by Slaven