TPORTAL TESTIRA

Saznali smo gdje je najbolji sushi u gradu: Takenoko je s razlogom nezaobilazna gastro destinacija

01.12.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Kao prvi japanski restoran u Hrvatskoj, Takenoko drži laskavu titulu začetnika ovog specifičnog gastro iskustva u našoj državi, a u skoro 20 godina postojanja unaprijedio je svoju ponudu do savršenstva

Smješten u Masarykovoj ulici, s velikim prozorima koji su nam pružili dinamičan pogled na rano poslijepodne u centru Zagreba i mirisima japanske kuhinje, Takenoko je u trenu ostavio sjajan dojam na nas.

Elegantan interijer u snažnoj kombinaciji zelene, crne i zlatne stvara intimnu atmosferu s daškom luksuza, primjerenu jelovniku koji se ponosi jelima najkvalitetnijih sastojaka.

Ljubazno osoblje raspoloženo je odgovaralo na sve nedoumice oko širokog spektra primamljive ponude, a za predjelo odabir je pao na platu s četiri vrste sushija - točnije, na tri nigirija i maki roll.

Najsnažnijeg okusa bila je vrhunska bluefin tuna s guščjom jetrom i umakom nitsume, čiji je spoj slatkog i ljutog san snova svakog ljubitelja azijske kuhinje, dok je sva čar lososa istaknuta u nigiriju Sake Truffle, s pogođenim spojem nježnog tartufa.

Uz to smo kušali nigiri Inka, koji se pokazao odličan za one koji favoriziraju nježnija jela, a sačinjen je od brancina, blagog žutog čilija i mrvica kvinoje. Ipak, najviše nas je oduševio Tempura Crunchy Roll, jer su kozice s krastavcem, avokadom i umakom dynamite činile predjelo koje bismo mogli jesti u neograničenim količinama.

Toplo glavno jelo bilo je poseban doživljaj i u njemu je pokazana sva raskoš japanske kuhinje realizirane na originalan način. Pri prvom pogledu na meni, za oko nam je zapeo crni bakalar u saiko narančinom umaku pa, iako odabir nije bio nimalo lagan, prema preporuci iznimno srdačnog i stručnog voditelja restorana Antonija, odlučili smo se upravo za ovo jelo.

I pokazalo se kao pun pogodak! Zaista nikad nismo probali ništa slično - bakalar se topio u ustima, a umak od naranče besprijekorno je podizao njegovu nježnu teksturu.

Iako je upravo ovaj bakalar na nas ostavio najsnažniji dojam, potpuno nas je oduševio i ljubičasti losos - pripremljen u marinadi od ciklina soka te s prilogom od osvježavajuće kombinacije riže, cikle i jabuka granny smith.

Za kraj smo sve zasladili pjenušcem i desertima: Ganacheom sa sorbetom od maline, čokoladnim karamelom i mrvicama kakaa, koji je kao stvoren za sve ovisnike o čokoladi, te slatko-kiselkastim spojem bijele čokolade, crnog sezama i malina, koji je na savršen način zaokružio ovo dojmljivo gastronomsko iskustvo što ga svaki gurman u gradu mora probati.