Od Istre do New Yorka

Dizajner i arhitekt iz Poreča osvaja Manhattan: Sandro Užila redizajnirao legendarni restoran Delmonico's

06.12.2023 u 11:04

  • +8

Delmonico's

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Restoran Delmonico's, s poviješću koja seže još iz 1827. godine, simbol je tradicije, inovacije i izvrsnosti, a sada i svjedok uspona hrvatskog talenta na međunarodnoj sceni. Sandro Užila, dizajner i arhitekt iz Poreča zaslužan je za redizajn ovog kultnog mjesta na Manhattanu

Od malenih početaka u Istri do svjetske pozornice u srcu Manhattana, putovanje hrvatskog dizajnera interijera postalo je predmetom divljenja i inspiracije. Restoran Delmonico's, s poviješću koja seže još iz 1827. godine, predstavlja više od običnog prostora za objedovanje. On je simbol tradicije, inovacije i izvrsnosti, a sada i svjedok uspona hrvatskog talenta na međunarodnoj sceni.

Delmonico's nije samo stariji od Kipa slobode i Brooklyn Bridgea, već je i pionir fine dining scene u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je to prvi restoran koji se usudio nazvati 'restaurant', uveo bijele stolnjake, dopustio ženama da samostalno dolaze na ručak ili večeru, i prvi koji je uveo menije. Sve ove inovacije postavile su standard za restoranske usluge kakve poznajemo danas.

Sandro Užila, dizajner i arhitekt iz Poreča, našao se u središtu ove impresivne priče nakon što je njegov rad u lokalnom restoranu 'Nosh' (sada poznatom kao 'Hidden' chefa Denija Srdoča) privukao pažnju Darka Matošića, managera Delmonico'sa i samog porijeklom iz Rijeke. Nakon što je započeo razgovor na LinkedInu, uslijedio je poziv za suradnju koji će promijeniti njegov život.

  • +8
Delmonico's Izvor: Promo fotografije / Autor: Giada Paoloni / Delmonico's Restaurant

Projekt dizajniranja interijera Delmonico'sa bio je izazov poput nijednog drugog. Naš dizajner je trebao spojiti bogatu povijest restorana s modernim estetskim zahtjevima, sve dok se pridržava konzervatorskih uvjeta zaštićene zgrade. Nakon intenzivnog istraživanja, razvoja devet različitih koncepta i putovanja u New York tijekom svjetskog nogometnog prvenstva 2022., hrvatski dizajner bio je spreman ostaviti svoj trag.

Rezultat? Redizajnirani prostor koji odražava raskoš i tradiciju, oživljen svježim i modernim detaljima. Royal blue boja, kuglasta rasvjetna tijela i očuvane povijesne fotografije samo su neki od elemenata koji su pomogli u stvaranju prostora dostojnog svoje legendarnosti. Sve je to postignuto u rekordnom roku od tri mjeseca.

Veliko otvorenje restorana održano je 15. rujna, uz prisustvo gradonačelnika New Yorka Erica Leroya Adamsa i Maxa Tuccija, unuka povijesnog vlasnika restorana. Oduševljenje i pohvale stizale su sa svih strana, potvrđujući uspjeh i majstorstvo hrvatskog dizajnera.

Sada, s novim međunarodnim projektima na horizontu, Sandro nastavlja svoje putovanje, ostavljajući neizbrisiv trag u svijetu dizajna interijera. Od Poreča do Manhattana, od malog lokalnog restorana do legendarnog Delmonico'sa, ova priča je dokaz da talent, strast i predanost mogu premostiti bilo koju udaljenost i ostvariti snove.