smanjite zdravstvene rizike

Borite se s masnim naslagama oko trbuha? Liječnici donose provjerenu formulu kako ih se zauvijek riješiti

02.04.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Liječnici ističu da je ključ u smanjenju masnih naslaga oko trbuha u stavljanju naglaska na tjelovježbu i prehranu bogatu proteinima te zdravim masnoćama i ugljikohidratima, ali i napominju da je 'cheat day' i dalje dobrodošao

Velik broj žena muku muči s masnim naslagama oko trbuha, a one, osim što da ne izgledaju lijepo, donose zdravstvene rizike. Naime riječ je o visceralnoj masnoći koja se nakuplja u unutrašnjem sloju abdomena, zbog čega je važno raditi na njenom uklanjanju.

Prema pisanju Klinike Mayo, ženama se starenjem smanjuje mišićna masa i povećava udio masnih naslaga u tijelu, a ne pomaže ni činjenica da masnoću oko područja abdomena dodatno stvara pad u razini hormona estrogena.

Nutricionist i liječnik Mike Bohl stoga je otkrio nekoliko ključnih faktora na kojima radi sa svojim klijenticama kako bi im pomogao da se riješe upravo masnih naslaga na području trbuha.

Redovito radite kardio vježbe i one za povećanje mišićne mase

'Kada je riječ o gubitku kilograma i održavanju novostečene kilaže i linije, ključ je u redovitoj tjelovježbi', tvrdi dr. Bohl, a njegove riječi potvrđuju istraživanja.

Naime studija provedena na Sveučilištu Duke pokazala je da je aerobik najproduktivnija metoda za gubitak masnih naslaga oko trbuha i smanjenje rizika od bolesti koje dolaze s njima.

Dr. Bohl ističe da je važno pronaći kardio vježbe koje odgovaraju pojedincu, jer će ih se tako lakše pridržavati, te da je preporuka vježbati pet puta tjedno.

Također, u režim tjelovježbe uvrstite vježbe jačanje mišića jer one sagorijevaju kalorije i oblikuju mišićnu masu.

Jedite hranu s visokim udjelom proteina te uključite zdrave masnoće

'Lagani proteini, kakve sadrže piletina, riba, orašasti plodovi, mahunarke i sl., izvrstan su izvor hranjivih tvari i podržavaju izgradnju mišićne mase', kaže dr. Bohl.

Osim toga, u prehranu uključite zdrave masnoće jer će vam pomoći da smanjite unos kalorija.

'Istraživanja pokazuju da prehrana s niskim udjelom masnoća i ugljikohidrata najbolje pomaže u mršavljenju, ali umjesto da se opterećujete njihovim potpunim smanjenjem, jednostavno ih zamijenite zdravijim varijantama', govori dr. Bohl.

Zdravi ugljikohidrati podrazumijevaju prije svega grahorice dok ćete zdrave masnoće pronaći u biljnim uljima, ribi, sjemenkama, avokadu i sl.

Svaki tjedan isplanirajte cheat day

Cheat day je popularni naziv za dan u kojem se ne držite pravila dijete i tada si udovoljite potrebi za manje zdravim namirnicama.

'Najbolja dijeta je ona koje ćete se pridržavati, a u tome će vam pomoći određena razina fleksibilnosti. Ako stvarno želite smanjiti masne naslage i biti posvećeni tome, jedan dan 'varanja' neće učiniti nikakvu štetu. Dapače, povećat će šanse da ćete ostati dosljedni novom režimu prehrane i vježbanja', tvrdi dr. Bohl.

Prokomentirajte svoje ciljeve za mršavljenje s liječnikom

Gubitak kilograma u suštini se svodi na zdraviju prehranu i redovitu tjelovježbu, no znanost je odavno utvrdila da ista pravila ne vrijede za svakog pojedinca.

'Zato je važno da svoje probleme s kilažom prokomentirate s liječnikom kako se ne biste doveli u situaciju da ne radite sve kako treba, a rezultat izostaje jer vježbe i prehrana nisu prilagođene vašim potrebama', zaključuje liječnik i nutricionist Bohl.