oblik kruške vs. oblik jabuke

Sve određuje oblik tijela: Patite li i vi od viška kilograma koji nije opasan po zdravlje?

14.03.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Istraživanje je pokazalo kako potkožno masno tkivo koje se nakuplja oko bokova i stražnjice nema većih zdravstvenih posljedica, za razliku od debljanja oko područja trbuha. U tom slučaju, dolazi do naslaga visceralne masnoće koja je iznimno opasna po krvožilni sustav

Novija istraživanja otkrila su jedan intrigantan podatak: sve je veći broj osoba koje su istovremeno pretile i fizički zdrave! Fenomen 'zdrave pretilosti' natjerao je liječnike da preispitaju uvjerenja koja trenutno vrijede kada je riječ o tretiranju debljine kao pokazatelja lošeg zdravlje.

'Zdrava pretilost' pojam je koji se odnosi na osobe koje pate od viška kilograma, no nemaju zdravstvene poteškoće povezane s ovom problematikom, poput dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.

Ovi podaci potječu iz kineskog istraživanja kojim je utvrđeno kako 10% pretile populacije SAD-a nije imalo nikakve zdravstvene poteškoće 2002. godine, a taj broj sada je narastao na 15%.

Zbog toga se liječnici pitaju je li indeks tjelesne mase, kojim se određuje pretilost, uopće valjano mjerilo, s obzirom na to da isključuje faktor visokih ili mišićavih osoba koje spadaju u kategoriju pretilih, iako su u izvrsnom fizičkom stanju.

Kineski istraživači utvrdili su kako je broj tjelesno zdravih osoba s povećanom tjelesnom masom rezultat novijih tehnologija i medicinski otkrića, uslijed čega se znatno efikasnije preveniraju problemi s visokim krvnim tlakom i bolestima srca.

Osim toga, istraživanje se nadovezalo i na mnogobrojne druge podatke koji govore o tome da je važno i o kakvoj se nakupini masnoća radi, odnosno kakav oblik tijela osoba posjeduje.

Naime, dokazano je kako osobe tijela oblika jabuke masu nakupljaju na području trbuha. U tom slučaju, riječ je o opasnoj visceralnoj masnoći koja se nakuplja oko organa trbušne šupljine.

No, za razliku od tijela oblika jabuke, tijelo oblika kruške masnoću će nakupljati oko bokova i stražnjice te će se ono formirati u potkožno masno tkivo i uzrokovati pojavu celulita koji je po zdravlje znatno manje opasan.

Visceralna masnoća opasna jer otpušta kemijske spojeve i hormone koji uzrokuju upalne procese u krvožilnom sustavu te dovode do kroničnih oboljenja srca i jetre. S druge strane, potkožno masno tkivo stvara sloj između kože i mišića te ne otpušta štetne kemijske spojeve.

Jedno zasebno istraživanje dokazalo je kako osobe koje posjeduju više visceralnog masnog tkiva imaju čak tri puta veći rizik od srčanog oboljenja, čak i u slučajevima kada prema indeksu tjelesne mase nisu pretili! Najčešće se radi o osobama koje se debljaju oko trbuha i nemaju ukupni višak kilogram, a službeno se vode kao 'mršave pretile osobe'.

Osobe koje imaju višak tjelesne mase oko bokova, stražnjice, ruku ili lica pod znatno su manjim rizikom jer potkožno masno tkivo, iako vizualno mnogima nepoželjno, ne predstavlja ozbiljniju opasnost po zdravlje pojedinca.