zato ih volimo

11 likova s malih ekrana koji trenutno imaju najveći modni utjecaj

05.09.2020 u 16:07

Bionic
Reading

Globalna platforma za modnu pretragu Lyst i popularna društvena mreža Pinterest odlučile su udružiti snage objedinivši svoju ogromnu bazu podataka kako bi javnosti otkrili jedanaest likova s malih ekrana koji trenutno imaju najveći modni utjecaj

Dok ljudi uživaju u svojim omiljenim serijama i gledaju što god žele kad god to požele, ulazak u život likova s malih ekrana nikada nije bio lakši, a njihova odjeća važan je dio pripovijesti. Više nego ikada do sada modni izbori stilista u serijama pokreću potražnju na internetu, a neki od likova na malim ekranima uspijevaju postati modne ikone preko noći.

Za sastavljanje liste trenutno najutjecajnijih likova s malih ekrana tim Pinteresta i Lysta analizirao je pretraživanja 306 milijuna svojih mjesečnih korisnika diljem svijeta, a ovo su, prema prikupljenim podacima, likovi s najvećim modnim utjecajem u 2020. godini.

1. Villanelle (Killing Eve)

Villanelle, koju u HBO-ovoj seriji 'Killing Eve' utjelovljuje glumica Jodie Corner, inspirirala je brojne modne trendove otkad se pojavila na malim ekranima u danas kultnoj ružičastoj haljini od tila s potpisom Molly Goddard. Ova ruska ubojica postala je jedan od najvećih izvora modnog nadahnuća zahvaljujući svom odvažnom, vatrenom i ženstvenom izgledu. Njezini outfiti viđeni u seriji na Pinterestu su rezultirali nezapamćenim interesom javnosti, izazvavši porast od 1060 posto u pretragama.

2. Sabrina Spellman (Chilling Adventures of Sabrina)

Stari favoriti s malih ekrana opet su se pronašli u središtu pozornosti zahvaljujući ponovnom snimanju kultnih serija, a Netflixova 'Chilling Adventures of Sabrina' nije ništa drukčija. Izdanja njezine glavne junakinje Sabrine Spellman postala su veliki izvor modne inspiracije približavanjem jeseni, a na Pinterestu su rezultirala pretragom povećanom 7450 posto. Potražnja za rebrastim puloverima porasla je za 49 posto u Lystu u travnju nakon lansiranja druge sezone emisije; pretraga za džemperima Fair Isle također je porasla za 30 posto u istom razdoblju. U međuvremenu, potraga za kariranim suknjama nadahnutim Sabrininom na malim ekranima porasla je za 35 posto u odnosu na travanj prošle godine.

3. Renata Klein (Male laži)

Renata Klein, koju u popularnoj HBO-ovoj seriji 'Male laži' utjelovljuje glumica Laura Dern, poznata je po svom besprijekornom poslovnom stilu odijevanja koji se najčešće odnosi na nošenje savršeno skrojenih hlača i impresivnu kolekciju dizajnerskih torbica. Njezin stil je elegantan i skupocjen, a sudeći prema podacima Lysta i Pinteresta, privlači veliko zanimanje kupaca. U odnosu na prethodnu godinu, pretraga za odjećom iz serije 'Male laži' na Pinterestu je rezultirala skokom pretrage u iznosu od 490 posto. Modna potraga za crvenom haljinom francuskog dizajnera Rolanda Moureta porasla je za 87 posto na Lystu nakon što je viđena u prvoj epizodi očekivane druge sezone serije; brend je također uživao u porastu pretraga (23 posto) nekoliko tjedana kasnije, kada se Renata pojavila u njegovoj jakni Delen.

4. Jane Villanueva (Jane the Virgin)

Jane Villanueva osvojila je srca gledatelja 2014. godine, kada je emitirana prva sezona satirične telenovele 'Jane the Virgin', a dugo očekivana peta i posljednja sezona potaknula je tisuće kupaca da rekreiraju njezina izdanja viđena na malim ekranima. Podaci Pinteresta pokazuju porast od 85 posto u pretraživanjima njenih izdanja, dok Lyst prema prikupljenim podacima tvrdi kako je haljina Heathers brenda Zimmermann, koju je nosila, pregledana više od sedam tisuća puta u tjednu nakon objave epizode, a također je uočen porast pretraga za sandalama i cvjetnim haljinama Katy Perry, koje likovi kontinuirano nose u seriji.

5. Tan France (Queer Eye)

Nakon četiri sezone Netflixove emisije 'Queer Eye' modni utjecaj 'Fantastične petorke' je neosporan. Poznat po svojoj ljubavi prema majicama s uzorcima, stil modnog stručnjaka Tana Francea stoji iza nekih od najvećih ovogodišnjih pretraga na Lystu. Nakon objavljivanja četvrte sezone šoua u ožujku potraga za muškom prugastom majicom povećala se za 39 posto, dok je pretraga muških sivih odijela porasla za 11 posto. Traganje za polo majicama s uzorkom na Pinterestu ove godine povećano je za 58 posto, što nimalo ne čudi: u prva dva tjedna ožujka na Lystu je bilo više od 10 tisuća pretraga polo majica s uzorcima, a preko 100 kupaca posebno je tražilo 'Tanovu košulju'.

6. Veronica Lodge (Riverdale)

Zavodljiva i preppy estetika glavnih likova serije 'Riverdale' učinila ju je izvorom modne inspiracije od njezine prve emitirane sezone 2017. godine. Spomenuta serija njezine obožavatelje čak je nadahnula na pokretanje opsežnih blogova i Instagram profila posvećenih isključivo odjeći koju nosi njezina glumačka ekipa. Modni stil Riverdaleove 'it' stanovnice Veronice Lodge jedan je od najpopularnijih na modnoj tražilici Lyst, a podaci s Pinteresta govore kako se potraga za plisiranim haljinama kakve je u seriji nosio lik Veronice Lodge povećao za 29 posto.

7. Fleabag

Britanska dramska serije 'Fleabag' postala je svjetski fenomen nakon što je druga sezona objavljena tri godine nakon televizijskog debija, a bila je potrebna samo jedna epizoda nove serije za lik Phoebe Waller-Bridge da potakne modne pretrage na internetu. Crni kombinezon otvorenih leđa koji je nosila u premijernoj epizodi druge sezone izazvao je porast broja pretraživanja na Pinterestu za 460 posto u lipnju. Uz porast od 4.757 posto pretraživanja Fleabaga na Pinterestu, podaci Lysta pokazuju snažno zanimanje za modne odabir lika - u travnju se značajno povećala potražnja za crnim balonerima i crvenim haljinama brenda Reformation.

8. Eric Effiong (Sex Education)

Zvijezda Netflixove serije 'Sex Education', glumac Ncuti Gatwa, dobio je snažne pohvale kritike i publike za lik Erica Effionga čiji je stil također inspirirao i modne kupce. Pretrage kupaca za Nikeovim PG 2 tenisicama kakve u seriji nosi Gatwa, porasle su za 14 posto između siječnja i ožujka nakon što je u jednoj od epizoda nosio njihovu svijetloljubičastu inačicu. U istom je razdoblju potražnja za kompletima trenirki porasla za 22 posto, a u međuvremenu, njegova majica s uzorkom tigra potaknula je 40 posto povećana pretraživanja na Lystu za istima, kao i 44 posto na Pinterestu.

9. Zoey Johnson (Grown-ish)

Lik Zoey Johnson iz serije 'Grown-ish', kojeg utjelovljuje glumica Yara Shahidi, jedna je od najelegantnijih studentica koja je u seriji nastupila i kao stažistica magazina Teen Vogue, nadahnjujući tisuće kupaca za rekreiranje njezinih mladenačkih izdanja. Druga sezona serije za modne kupce pokazala se posebno inspirativnom, a pretraživanja Zoeyine odjeće porasla su za 28 posto na Pinterestu. U međuvremenu, njezini Topshop kombinezoni postali su najtraženiji odjevni komadi na Lystu u srpnju.

10. Ava Jalali (Slatke male lažljivice)

U samo 10 epizoda, serija 'Pretty Little Liars: The Perfectionists' postala je jedna od najstajliš aktualnih serija na malim ekranima. Studentica mode Ava Jalali, koju glumi Sofia Carson, povećala je broj pretraživanja na Pinterestu zahvaljujući svom trendovskom, ali studioznom izgledu. Ava je zapečatila svoj modni utjecaj kada se potraga za njenom haljinom s baršunastim volanima povećale za 37 posto u tjednu emitiranja, dok je njezin ogrtač Kelly brenda L'Agence u travnju potaknuo porast potražnje za ogrtačima za 44 posto.

11. Eleven (Stranger Things)

Treća sezona Netflixove hit serije 'Stranger Things' oslikava lik Eleven kao ultimativno dijete iz 80-ih zahvaljujući njezinoj novootkrivenoj ljubavi prema svijetlim košuljama za kuglanje, ludim printevima, kombinezonima i upečatljivim gumicama za kosu. Na Pinterestu se spremanje fotografija Eleven povećalo za 28%. Na Lystu su potrage za džemperima porasle su za 57 posto u prva 2 tjedna srpnja nakon što je El odjenula posebno živopisni model ovog odjevnog komada.