EUROPEA

Zvijezda portugalske književnosti Afonso Cruz u Zagrebu predstavlja roman 'Cvijeće'

10.10.2018 u 15:09

Bionic
Reading

Šesto izdanje književne manifestacije Europea, koja domaćoj publici u Zagrebu predstavlja zanimljive suvremene europske pisce, počinje 13. listopada u 19 sati kada u književnom klubu Booksa Portugalac Afonso Cruz predstavlja 'Cvijeće', svoj novi roman u kojemu se bavi pamćenjem i time kako nas ono određuje

Prema mišljenju kritičara, jedan od najkreativnijih glasova suvremene portugalske književnosti, dobitnik prestižne portugalske književne nagrade Fernando Namora Afonso Cruz u zagrebačkoj Booksi će razgovarati s Ivanom Bodrožić, a pridružit će im se i Dean Trdak, prevoditelj romana 'Cvijeće', koji je u izdanju Naklade Ljevak objavljen prošli mjesec. U skladu sa sadržajem ove Cruzove najnovije knjige, tema razgovora bit će 'Ono što smo pamtimo'.

'Osim dirljive priče o ljubavi i svojevrsne 'psihologije pamćenja', ovaj roman je i snažna društvena kritika suvremenih političkih sustava u kojima je gramzivost političara i ekonomskih moćnika važnija od onoga što nas čini ljudima – malih stvari koje ostaju u našem sjećanju', navodi se u najavi gostovanja Afonsa Cruza.

Naklada Ljevak 2015. je objavila i njegov roman 'Kokoschkina lutka', za koji je autor primio Nagradu Europske unije za književnost.

Nakon Cruza, Europea 6. studenoga dovodi nizozemsku spisateljicu Connie Palmen