kontroverzni filmski festival

Drama oko Queer festivala; filmovi sablaznili župnika koji je iznajmio prostor, umjetnički direktor uzvraća: Nismo znali da je zainteresiran za tu tematiku

05.05.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Festival filma Queer MoMenti na kojemu su se, kako i samo ime kaže, prikazivali filmovi queer tematike, sablaznili su župnika i vjernike župe sv. Blaža, koja je, podsjećamo, najmodavac prostora Kinoteci u kojoj se festival na temu queer filma nedavno održao

Festival je trajao od 26. do 30. travnja, i bio je svojevrsna proslava 20. obljetnice djelovanja zagrebačke udruge Domino. Neke od prikazanih tema svjetski priznatih filmaša na festivalu bile su epidemija AIDS-a, promjena spola, odnos prema queer osobama u društvu... Program je bio raznolik, a uključivao je kultne queer filmove, kao i one novije proizvodnje. Posebno interesantno bilo je vidjeti i opskurne queer filmove iz ere bivše države, a o filmskom programu smo tijekom festivala ekstenzivno porazgovarali i sa selektorom Željkom Luketićem.

Monsinjor Borna Puškarić, župnik župe sv. Blaža, za Glas Koncila je nakon festivala izjavio kako je spomenuti program kršenje ugovora o najmu kojeg je župa potpisala s Kinotekom. Također je rekao i kako je usred programa tražio njegovu sudsku zabranu, no to mu nije bilo prošlo. Za Glas koncila rekao je i kako je ravnateljici Kinoteke Maji Jurić Ivoš još 12. travnja uputio službeni dopis, dajući joj na znanje da bi održavanje filmskoga programa Queer MoMenti bilo kršenje njihovog sporazuma.

"Župa je najprije potpisala ugovor o zakupu poslovnoga prostora s Gradom Zagrebom, a dvoranom upravlja gradska ustanova Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, s kojim je župa potpisala sporazum o korištenju, čiji čl. 2 izrijekom kaže: 'Centar za kulturu i film Augusta Cesarca se nadalje obavezuje da dvoranu ne će koristiti za aktivnosti i sadržaje koji su protivni učiteljstvu Katoličke Crkve i kršćanskomu moralu. Ako bi došlo do povrede morala i nauka Katoličke Crkve, Centar je suglasan da se iseli iz poslovnoga prostora i preda ga u posjed i na korištenje Župi sv. Blaža.' Više sam puta razgovarao s ravnateljicom Centra i tražio poštovanje sporazuma", rekao je Puškarić za Glas Koncila.

Ravnateljica Maja Jurić Ivoš: Nema govora o grubom kršenju ugovora

Nastavno na spomenutu klauzulu ugovora na koju se poziva župnik, stupili smo u kontakt i s ravnateljicom Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, Majom Jurić Ivoš, koja nam je šturo priopćila kako klauzula nije prekršena.

"Naglašavamo da se ispunjavaju sve obveze iz ugovora te da nema govora o njegovom grubom kršenju. Također, skrećemo pažnju da je i Trgovački sud u Zagrebu Rješenjem od dana 25.04.2022. odbio privremenu mjeru koju je zatražila Zagrebačka nadbiskupija - Župa Sv. Blaža, a kojom se tražilo da se u prostoru kina Kinoteka zabrani održavanje filmskog programa Queer MoMenti. Želimo također istaknuti kako do ovog trenutka nije bilo problema s održavanjem bilo kojeg programa u kinu Kinoteka i komunikacija sa Župom sv. Blaža je uvijek bila iznimno korektna. Grad Zagreb ostaje otvoren za komunikaciju sa Župom kao najbolji put za otklanjanje eventualnih daljnjih nesporazuma", rekla nam je ravnateljica.

Vezano uz traženje sudske zabrane programa, župnik Puškarić je za Glas Koncila rekao kako je to bio jedini preostali način da zaštite ugled župe.

"Naša je argumentacija bila vrlo jasna: 'Pacta sunt servanda!' Ako smo se dogovorili da se dvorana neće koristiti za aktivnosti i sadržaje koji su protivni učiteljstvu Katoličke Crkve i kršćanskomu moralu, taj se dogovor mora poštovati. Sud je u ponedjeljak 25. travnja, premda jasno istaknuvši da bi održavanje takvoga programa kako je najavljeno moglo dovesti do vrijeđanja vjerskih osjećaja i sablazni u župljana župe sv. Blaža i vjernika katolika općenito, odbio privremenu mjeru koju smo tražili. Sud je čak konstatirao da je organizacija programa queer-tematike provokacija prema župi sv. Blaža, što je ne samo neprofesionalno, nego i izraz nepoštovanja. Žao mi je što Sud nije prihvatio privremenu mjeru jer je to bio u konačnici jedini način koji nam je preostao da zaštitimo ugled župe sv. Blaža i naših vjernika", rekao je župnik Glasu Koncila, najavivši i da će pokrenuti otkazivanje ugovora kojeg župa ima s Kinotekom.

"Župno ekonomsko vijeće jednoglasno je u svim koracima koje smo do sada učinili, zaključno s pokretanjem otkazivanja ugovora o zakupu poslovnoga prostora, i to ne samo iz spomenutih razloga", rekao je Puškarić.

  • +4
Prizori iz filmova prikazanih na Queer Momentima te njihove najave Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Umjetnički direktor Queer Zagreba: 'Župnik svodi kršćanstvo na krhak i osjetljiv nauk'

Osnivač udruge Domino i umjetnički direktor Queer Zagreba, Zvonimir Dobrović, rekao nam je kako "župnik svodi kršćanstvo na krhak i osjetljiv nauk i koristi se jeftinim trikovima pa hini šokiranost njihovim programom".

"Mi imamo vrlo jednostavan stav što se tiče filmova, dobre filmove treba gledati, a ne se nad njima zgražati. Bilo bi nam draže da je župnik našao vremena pogledati filmove, a da smo znali da je zainteresiran, rado bismo ga pozvali i da pozdravi publiku i tako učini mnogo više za ideju kršćanstva nego što sad uvrijeđeno zaziva ukidanje kina i filmskog programa," rekao je Dobrović, dodajući kako se Zagreb može pohvaliti da je filmski program Queer Momenti najdugovječniji redoviti program queer filmova u Europi. Zbog kvalitete programa su, kaže, prepoznati kao javna potreba u kulturi od strane HAVC-a i Ureda za kulturu Grada Zagreba. Također, Kinoteka za njih nosi i simboličnu važnost jer su tamo održali prvi Queer Zagreb prije dvadeset godina.

Dobrović je župnika pozvao i na ostatak programa koje Queer Zagreb priprema u ovoj godini.

"Queer Zagreb smo tijekom godina realizirali u suradnji sa svim kulturnim institucijama u Zagrebu. Ove godine tako još realiziramo programe u Hrvatskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju te u suradnji s Ansamblom LADO, Institutom za etnologiju i folkloristiku, Sveučilištem Yale, The British Museumom, Hrvatskom poštom te mnogim drugim institucijama. Zato ga ovim putem pozivamo da na vrijeme prati aktivnosti Queer Zagreba i da ne propusti gala otvaranje našeg izvedbenog programa predstavom iz Argentine 'Yira, yira' u HNK Zagreb 24. 5. u kojoj seksualni radnici i radnice govore o svojim životima', naveo je Dobrović u svojoj pozivnici monsinjoru Puškariću.