'Il paziente della stanza 19'

Roman Zorana Žmirića 'Pacijent iz sobe 19' preveden na talijanski jezik

17.01.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće Infinito edizioni

Roman pisca Zorana Žmirića "Pacijent iz sobe 19" preveden je na talijanski jezik i objavljen u nakladi izdavačke kuće Infinito edizioni, javlja Hrvatsko društvo pisaca.

Podsjetimo, autor je s tim romanom bio u finalu tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman 2019. godine, uz Julijanu Adamović, Nikolu Petkovića, Kristinu Gavran i Ivanu Šojat. Nagradu je na kraju osvojio pisac i sveučilišni profesor Nikola Petković sa svojim romanom "Put u Gonars".

"Roman Pacijent iz sobe 19 govori o mladićima koji su iz rock-klubova preko noći završili na ratištu, bez obzira s koje su se strane linije našli, o ljudima čiji je potencijalni život uništen i koji danas žive s traumama, kao pacijenti čiji je život zaustavljen u startu zbog rata koji nisu sami ni željeli ni započeli," rekao je autor svojedobno tportalu o knjizi koju je u rujnu 2018. objavila Hena com.

Glavni lik u romanu gradski je dečko Vanja Kovačević, koji je dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, a koji je na svoj devetnaesti rođendan poslan u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

"Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića mogla bi se upisati među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti", naveo je o knjizi hrvatski izdavač, dok je žiri tportalove književne nagrade 'Pacijenta iz sobe 19' u 2019. godini ocijenio 'moćnim antiratnim romanom o prošlosti koja nikako da prođe'.

U nastavku podsjećamo i na obrazloženje žirija - kojega su činili Ursula Burger, Katarina Luketić, Jadranka Pintarić, Miroslav Mićanović te Ivica Buljan - koji je te 2019. godine "Pacijenta" uvrstio među pet tportalovih finalista.

RIJEČ ŽIRIJA:

Kada fikcija piše povijest, pisac može postati zastupnik kolektivne memorije. Ta je mogućnost uvjetovana ne samo djelotvornošću romana u zajednici kojoj je namijenjena, već i prirodom učinkovitosti rada na povijesti. Roman 'Pacijent iz sobe 19' Zorana Žmirića propituje mjesto susreta, intimno i složeno, između materijalnosti autorova jezika i pokušaja upisivanja intimne boli u kolektivnu povijest. Žmirićeva književna perspektiva opisuje različite elemente traume. Glavni lik romana je mladić koji slobodno vrijeme provodi u riječkom klubu Palach, u kojem otkriva kultni bend Sisters of Mercy, čije će pjesme obilježiti čitav njegov duhovni i materijalni život. U jednom je trenutku s puškom u ruci poslan na front, a njegov se život pretvara u košmar. Priča započinje četvrt stoljeća nakon rata, kada Vanja Kovačević, ne uspijevajući se ostvariti u stvarnom životu koji obilježavaju moralni i ekonomski rasap, nabujali nacionalizam i korupcija, pokušava izvršiti samoubojstvo činom samokastracije. Tijekom psihijatrijske terapije saznajemo mnoštvo podataka o nasilno prekinutoj mladosti pacijenta. On je u isto vrijeme terapeut i osvetnik koji fikciji daje moralnu snagu upravljanja emocijama. Junakovo pamćenje rekonstruira 'povijest' u raznolikosti živog iskustva.

Roman je konstituiran kao alternativa društvenoj i političkoj praznini, ili onome što se živi i stavlja u govor kao takav. Opisi posttraumatskog stresnog poremećaja precizno se ocrtavaju u motivima ponavljanja, ali prije svega u fragmentaciji iskustva. Unatoč drastičnom pokušaju samokažnjavanja, junak Kovačević bježi iz svijeta psihoanalitičke ortodoksije, opisujući traumu više kao odnos prema vremenu i svijetu nego patologiji. Strukturiran u 39 kronološki nepovezanih poglavlja, roman je prepun drastičnih prizora koji se izmjenjuju s duhovitim životnim situacijama. Toliko snažno ukorijenjen u stvarnost zemlje koja se ne želi i ne zna izvući iz začaranog kruga sablastologije, 'Pacijent iz sobe 19' moćan je antiratni roman o prošlosti koja nikako da prođe.

  • +6
Književna nagrada tportala - 11 polufinalista iz 2019. godine Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Izdavač