razotkrivanje u 'Ex librisu'

Zoran Žmirić u ponedjeljak riječkoj publici predstavlja svoj novi roman Hotel Wartburg

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 13.05.2022 12:02
  • Objavljeno 13.05.2022 u 12:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U ponedjeljak, 16. 5. 2022 na tribini 'Razotkrivanje' svoj novi roman 'Hotel Wartburg' predstavit će riječki autor Zoran Žmirić. Promocija će se održati u Antikvarijatu Ex libris (Ul. Riva Boduli 3b, 51000 Rijeka) u 19 sati. Osim autora, o romanu će govoriti riječki gitarist i autor Vlado Simcich Vava te urednik Seid Serdarević

O romanu:

U romanu Hotel Wartburg Zoran Žmirić pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način. Kroz tu nesreću, na koju svaka obitelj ima svoje autentično pravo, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg. Wartburg iz naslova romana prostor je naknadnog obračuna s ocem, lajtmotiv koji pokreće sjećanja na ključne situacije odrastanja i sazrijevanja u kojima glavni junak razrješava neraščišćene račune s roditeljem koji je često više bio vlasnik Wartburga nego roditelj.

Dvotaktni motor, koji je zbog godine proizvodnje već odavno utihnuo, zaštektat će ponovno u memoriji pripovjedača kako bi jednom zauvijek raskrstio sa svime zbog čega je njegovo paljenje zvučalo kako treba jedino kad bi otac nekamo odlazio. Tim posljednjim paljenjem motora Wartburg je u pripovjedačevoj perspektivi napravio puni krug od teških uspomena do praštanja ocu koji to nije znao biti, ili je to bio onako kako je jedino znao i mogao. Za taj oprost Zoran Žmirić zalaže se ekonomičnim, naizgled škrtim jezikom koji pogađa točnu mjeru emocije koju mora izazvati kod čitatelja; čini to kratkim, gotovo filmskim sekvencama s dijalogom kao nosivim materijalom, prizorima koji obiluju nužnim emotivnim rezovima iz kojih progovara pravi omjer izgovorenoga i prešućenoga, gorčine i nježnosti, sjećanja i zaborava – vladajući jezikom i pričom onako kako znaju samo pisci u čiju ćemo književnost neupitno povjerovati, ne pitajući se jesu li ispisali fikciju ili fakciju.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!