sezona 2021./22

ZKM novu sezonu otvara 'Čarobnjakom iz Oza': Najavili premijerne naslove u režiji Paola Magellija, Janusza Kice, Olivera Frljića

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2021 13:10
  • Objavljeno 13.07.2021 u 13:10
'Čarobnjaka iz Oza'  režirat će Saša Broz

'Čarobnjaka iz Oza' režirat će Saša Broz

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Zagrebačko kazalište mladih u novoj sezoni 2021./22. najavljuje niz premijernih naslova koje će režirati imena kao što su Paolo Magelli, Janusz Kica i Oliver Frljić, na pozornici ZKM-a nastupit će i glasovita Mirjana Karanović, a sezonu 18. rujna otvara 'Čarobnjak iz Oza' Saše Broz.

Kako se ističe u najavi, ZKM-ov "Čarobnjak iz Oza" u režiji Saše Broz i adaptaciji i dramaturgiji Nikoline Bogdanović na tragu je najboljih dječjih predstava toga kazališta koje pamte generacije starijih gledatelja.

Slavnu priču o Dorothynom putovanju kroz carstvo Oz i neobičnom triju neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuje Boganović je adaptirala želeći ostati vjerna svijetu koji je Baum kreirao, kao i njegovim glavnim likovima. "Ali danas je 2020. godina, prošlo je točno 120 godina otkad je ova priča prvi put ispričana i otkad su njezini likovi ugledali svjetlo dana", ističe Bogdanović u najavi predstave.

"Dorothy i Toto danas moraju biti drugačiji jer se uragan koji ih odnosi 2020. bitno razlikuje od onog iz 1900. Jer sada je vrijeme kada se bunimo, rogoborimo i sumnjamo, a priča je u našim rukama", poručuje. Nakon pokazne srpanjske izvedbe, premijera je najavljena za 18. rujna.

Glume Petra Svrtan (Dorothy), Ivan Pašalić (Toto), Jasmin Telalović (Strašilo), Mateo Videk (Limenko), Sreten Mokrović (Lav), Petar Leventić (Čarobnjak iz Oza), Anđela Ramljak (Vještica Zapada), Lucija Šerbedžija (Vještica Istoka), Milica Manojlović (Čarobnica Sjevera Glinda), Dora Polić Vitez (Strina Em), Danijel Ljuboja (Stric Henry), dok Grupu G4 u ulogama Munchkina, spavača, Ozovih zaštitara, letećih majmuna, vukova, vrana i scenskih radnika čine Kristijan Ugrina, Tina Orlandini, Ugo Korani i Toma Medvešek.

Predstava se igra u prijevodu Borisa Perića, scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Toni Starešinić u koautorstvu sa Željkom Veverec.

Klasici i predstave po predlošcima Mate Matišića i Ivane Sajko

U sezoni 2021./2022. u ZKM-u od listopada najavljuju i praizvedbu predstave "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića u režiji Paola Magellija. Pavlica Bajsić, poznata po izvedbenim radiofonijskim predstavama, režirat će predstavu "Halo, halo, ovdje radio Zagreb" o Boženi Begović, redateljici, prevoditeljici i prvoj spikerici Radio Zagreba zaslužnoj za razvoj Pionirskog kazališta, iz kojeg je nastao ZKM.

U koprodukciji s Beogradskim dramskim pozorištem, mladi redatelj Patrik Lazić režirat će Mayenburgov "Kamen" a u predstavi će sudjelovati tri ZKM-ova glumca te tri glumca BDP-a, među kojima i glasovita Mirjana Karanović.

U drugom dijelu sezone slijede "Karamazovi" Olivera Frljića, a u ZKM se vraća i redatelj Janusz Kica. Za kraj sljedeće sezone u koprodukciji s HNK-om Ivan pl. Zajc priprema se predstava "Ljubavni roman", adaptacija istoimena romana Ivane Sajko, koju će režirati sama autorica.

U sezoni 2021./22. ZKM će imati i važna međunarodna gostovanja u teatru Shakespeare u Gdanjsku, na festivalu Sirenos u Vilniusu i Jesenskom festivalu u teatru István Örkény u Budimpešti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!