'Eichmann u Jeruzalemu'

ZKM najavljuje gostovanje u Beogradskom dramskom pozorištu

20.11.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih gostuje s hvaljenom predstavom 'Eichmann u Jeruzalemu' u srijedu 22. studenog 2023, u Beogradskom dramskom pozorištu u Beogradu, u Srbiji

Ovo je nastavak niza međunarodnih gostovanja ZKM-a sa spomenutom predstavom, dok je za glumačka ostvarenja ansambl nagrađivan na regionalnim kazališnim festivalima.

O predstavi:

Još od premijere 2019. predstava Eichmann u Jeruzalemu, u režiji renomiranog slovenskog redatelja Jerneja Lorencija, od niza kazališnih kritičara proglašena je najznačajnijom predstavom sezone. Hrabra i prekretnička predstava kojom se ZKM iznova potvrdio kao najrelevantnije mjesto promišljanja i otpora zabrinjavajućim društvenim trendovima, dolazi na scenu u momentu u kojem se praktično u čitavoj Europi propituju njeni antifašistički temelji, a u Hrvatskoj na javnu scenu donosi sjećanja na pakao holokausta i poruku ljubavi.

Iz kritike:

Glumci potreseni tekstom koji izgovaraju, potresu i nas. Međutim, predstava eto nije o banalnosti zla, o Eichmannu, o običnim ljudima koji pristaju uza zlo, nego je ovo predstava o posljedicama takvoga zla. Što se dogodi kad zlo pobijedi. Taj nezamisliv u normalnosti užas se i ne može nego dakle prepričavati i tek simbolično prikazivati, kako je ovdje vješto i učinkovito učinjeno. (…) Ne mogu a ne pozvati publiku na predstavu.” Tomislav Čadež, Jutarnji list

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.