30. studenog

'Visibaba' Lane Barić i Sanje Milardović premijerno u &TD-u

20.11.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Premijera autorskog projekta Lane Barić i Sanje Milardović Visibaba održat će se u četvrtak, 30. studenog u Polukružnoj dvorani s početkom u 20 sati, a ulaz je moguć isključivo uz pozivnicu

Dramaturgiju potpisuje Nikolina Rafaj, scenografiju Andrea Lipej, oblikovateljica svjetla je Dina Marijanović. Glazbu potpisuje Matej Merlić, a oblikovatelj zvuka je Miroslav Piškulić.

Visibaba je monodrama o Visibabi, usamljenoj ženi u četrdesetima koja u trenutku čekanja pregleda kod doktora, bojeći se najgoreg ishoda, na osebujan i komičan način prolazi kroz razne situacije koje su ju u životu obilježile i koje ona povezuje s potencijalnom bolešću svojeg tijela. Neobično dijete, povučeno, uvijek s knjigom, nikad s drugom djecom, Visibabu je svijet oko nje uvijek malo plašio i nikad prihvaćao. S vremenom je i ona sama shvatila da je za nju najbolje da se sakrije i pričeka da ovaj život prođe. Sada, u trenutku kada misli da se stvarno bliži njen kraj, u njoj se javlja nešto novo.

U svijetu s rastućim brojem usamljenih i neprihvaćenih pojedinaca, tu gdje sve napreduje osim ljudske suštine koja je uvijek povezanost s drugim bićem i osjećaj prihvaćenosti, sve više ljudi u sebi nosi malu Visibabu koja bi da može, živjela neki skroz drugi život. Dopuštenje za takav život nikad neće dobiti, mora si ga dati sama i sjetiti se da je ona u svojoj suštini - jedna vjesnica proljeća.

'Lana i ja krenule smo u ovaj projekt želeći napraviti predstavu o temama za koje mislimo da su danas sveprisutne i bolne za mnoge ljude... Usamljenost i želja za prihvaćanjem i pripadanjem. Tako je nastao lik Visibabe, neobične žene koja shvaća da se zapravo nikad nije usudila živjeti - izboriti se za sebe i progovoriti svoju istinu. Treba hrabrosti da se ide kroz život uzdignute glave. Ovo je priča o trenutku kada Visibaba prvi puta pronalazi tu hrabrost i diže svoju glavu najavljujući time početak proljeća. Proces rada je bio dugačak i inspirativan, pogotovo u procesu stvaranja teksta koje smo Lana Barić, Nikolina Rafaj i ja stvorile te sada jedva čekamo da Visibabina priča napokon bude ispričana. Nadamo se da će se publika prepoznati u mnogim temama koje se pojavljuju u predstavi i biti inspirirana ovim naizgled malim činom hrabrosti pojedinca', pojasnila je redateljica Sanja Milardović.

Reprizne izvedbe na rasporedu su 1. i 2. prosinca.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'