SNJEŽANA ABRAMOVIĆ MILKOVIĆ:

ZKM će biti otvoren novim umjetničkim praksama

03.12.2014 u 19:58

Bionic
Reading

Nova ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković slijedit će u svojem mandatu tradiciju toga kazališta, ali će ga i dodatno otvoriti mladim umjetnicima i umjetničkim praksama

'ZKM je renomirana kazališna kuća s odličnim ansamblom i namjeravam nastaviti tu tradiciju, ali ZKM će biti otvoren i talentiranim mladim ljudima, glumcima, redateljima i piscima, suvremenim dramskim tekstovima, suvremenim čitanjima klasika te, naravno, i novim umjetničkim praksama kao i predstavama cross over žanrova odnosno istraživanjima novih kazališnih formi i trendova', kazala je Abramović Milković u razgovoru za Hinu.

Pritom će svakako slijediti smjernice koje je napisala u svojem programu, napomenula je, ali i poštivati već dogovorene premijerne naslove prethodne uprave, jer smatra da je "kazalište timski rad i da trebamo poštivati postignute dogovore".

Od projekata koje ima u planu Abramović Milković istaknula je projekt "Inkubator", koji bi razvijao umjetnički potencijal ansambla kroz autorski angažman ali i nastavak afirmacije redateljskog odnosno autorskog teatra.

"Nova programska smjernica za mlade bit će i popularizacija znanosti ( Edutainment) na umjetnički vrijedan i zabavan način kroz dramatizacije romana o povijesti, filozofiji, fizici, poput romana Billa Brysona Kratka povijest gotovo svega", dodala je.

Naglasak će također biti na razvoju interakcije s publikom "na kreativan, edukativan i zabavan način", kazala je nova ravnateljica, te poručila kako se nada će "naše kreativno četverogodišnje putovanje biti zanimljivo".

Abramović Milković kao nova je ravnateljica ZKM-a potvrđena na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u utorak, a na prijedlog Kazališnog vijeća ZKM-a. Skupština Grada Zagreba kandidaturu Abramović Milković prihvatila je u kasnim satima sjednice kojoj je nazočilo 38 gradskih zastupnika, od kojih je njih 20 glasovalo 'za'.

Kazališno vijeće ZKM-a predložilo je Abramović Milković za novu ravnateljicu toga teatra nakon što je na sjednici Vijeća u subotu 15. studenoga prihvatilo njezinu kandidaturu, ocijenivši njezin prijedlog četverogodišnjeg programa najkvalitetnijim među prispjelima, te sadržajno najcjelovitijim u pogledu svih obuhvaćenih segmenata vezanih uz vođenje takve kompleksne ustanove.


Iskusna kazališna djelatnica
Kako se ističe u obrazloženju mišljenja Kazališnog vijeća, osim prijava, bitna komponenta u odlučivanju bili su i intervjui članova Vijeća s kandidatima, pri čemu je Abramović Milković "pokazala da posjeduje cjelovit, kompetentan i realističan uvid u specifičnosti ZKM-a kao kazališne i obrazovne ustanove".

Po mišljenju Kazališnog vijeća, prijava Abramović Milković obuhvatila je "pregled i prijedloge budućih modela bitnih segmenata vezanih za samu kuću i za posao ravnatelja, koji su, s jedne strane, na liniji kontinuitete kazališne prakse uspostavljene kroz prethodna desetljeća u ZKM-u, a s druge strane nude viziju daljnjeg razvoja ZKM-a koja je umjetnički i društveno relevantna, te produkcijski i ekonomski realna".

Kao primjer izdvojen je upravo naglasak prijave na kontinuiranoj suradnji s mladim autorima i, istodobno, poticanje većeg kreativnog sudjelovanja u programu samih članova ansambla; svijest o nužnosti što hitnije izrade strateškog plana kao osnove za strukturirano i stabilno funkcioniranje ustanove; razumijevanje specifičnosti ZKM-a kao kazališne i obrazovne ustanove, te naglasak na prožimanju rada kazališta i Učilišta, ali i na neprekidnom profesionalnom usavršavanju i obrazovanju ne samo glumačkog ansambla, nego i zaposlenika u ostalim sektorima, kao i isticanje važnosti rada na razvoju publike kroz već uobličenu osnovu strategije tog razvoja u programu.

"Snježana Abramović-Milković je, ne samo programom i životopisom, nego i u intervjuu s članovima Vijeća, potvrdila i iskazala svoje voditeljske, producentske i stvaralačke sposobnosti, i to upravo kazališne kuće poput ZKM-a. Kao uspješna dugogodišnja voditeljica i producentica Zagrebačkog plesnog ansambla, koji sa ZKM-om surađuje na više razina, ona je već godinama prisutna u ZKM-u, i u svojstvu koreografa, suradnika za scenski pokret i asistenta redatelja, te dobro poznaje zaposlenike i prilike u kući", stoji u obrazloženju Kazališnog vijeća.

Na natječaj za ravnatelja ZKM-a stiglo je ukupno pet prijava. Uz Abramović Milković, kandidati su bili kazališna redateljica Snježana Banović, glumica ZKM-a Urša Raukar, ravnateljica kazališta Mala scena Vitomira Ločar i kazališni redatelj Aleksandar Popovski.

Snježana Abramović Milković (1961.) diplomirala je 1980. na Školi za balet i ritmiku (Ana Maletić) u Zagrebu - Odsjek ritmike, te naknadno i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Dugogodišnja je plesačica, a od 1992. i umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA). Radi i kao suradnica za scenski pokret u dramskim predstavama i na filmu, a često i kao koreografkinja u operi u Hrvatskim narodnim kazalištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Kontinuirano surađuje s istaknutim kazališnim i filmskim redateljima u Hrvatskoj i inozemstvu, te kao umjetnička voditeljica radi na internacionalizaciji plesne scene u Hrvatskoj.

Godine 2000. osnovala je Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, a 2002. vraća se na scenu i kao izvođač te 2004. dobiva stipendiju Courants du Monde Svjetskog doma kulture u Parizu, u sklopu kojega proučava modele organizacije i produkcije plesnih centara u Francuskoj. Bila je predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) te članica Vijeća za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu kulture. Članica je Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju Ureda za prosvjetu, kulturu i šport Grada Zagreba, te urednica plesnog programa Šibenskog dječjeg festivala.