PREMIJERNA PROJEKCIJA

ZFF: Festival završava, premijera 'Bosonogog cara' izvan konkurencije

16.11.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Natjecateljski dio Zagreb Film Festivala završava u subotu navečer dodjelom nagrada, no nastavljaju se projekcije filmova u različitim programima, a izvan konkurencije premijerno prikazati film "Bosonogi car" Petera Brosensa i Jessice Woodworth

Novi film redatejskog dvojca, koji je publici ZFF-a poznat po prethodnom uratku, "Kralj Belgijanaca", snimljen je u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj koprodukciji, u cijelosti u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli.

Na premijernoj projekciji predstavit će ga, nakon proglašenja dobitnika nagrada, producentica, scenaristica i redateljica filma Jessica Woodworth, glumac Titus De Voogdt, bugarski koproducent Stefan Kitanov, hrvatski koproducenti Boris T. Matić i Lana Matić (Propeler Film).

Tu će biti i hrvatski dio ekipe, kostimografkinja Morana Starčević, skladatelj Alen Sinkauz te skladatelj i glumac Nenad Sinkauz te glumci Darko Stazić i Hassan Abdelghani.

"Nakon otvaranja uz film o ostarjelom, bezidejnom gradonačelniku, Zagreb Film festival tako završava pričom o posljednjem belgijskom kralju koji postaje prvi car nacionalističke Nove Europe, a slavna Titova brijunska vila, gdje je Bosonogi car i sniman, postaje mjestom definitivnog kolapsa ideje ujedinjene Europe", napominje se u najavi.

Skladatelji glazbe u tom filmu, Alen i Nenad Sinkauz, bit će također gosti još jednog subotnjeg događanja koje ZFF organizira u sklopu programa Industrija. U Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se panel "Tko to tamo svira" na kojemu će se s vodećim domaćim skladateljima filmske glazbe razgovarati o originalnoj glazbi kao elementu dramaturgije.

Govorit će o tome na koji način dočaravaju atmosferu filma, kojim metodama gledateljima približavaju likove ili ističu određeno raspoloženje vodeći nas kroz film. Uz braću Sinkauz, na panelu sudjeluju skladatelji Juru Ferinu i Pavla Miholjevića te Hrvoja Štefotića.

Subota na ZFF-u donosi i filmove za djecu iz programa "Moj prvi film", dok program filmova iz utjecajnih europskihi kinematografija, Velikih 5 predstavlja britanski film "Samo ti" redateljice Harry Wootliff o paru čija je veza u pitanju zbog razlike u godinama,

Prikazat će se i regionalni hit ovogodišnjeg izdanja, prvijenac srpske glumice i redateljice Ivane Mladenović, "Ivana Grozna", koji se dijelom temelji na njezinom životu, a u kojemu glume autoričini prijatelji i obitelj.

U Muzeju suvremene umjetnosti zbog velikog interesa publike dodana je projekcija filma "Jojo Rabbit" iz programa Ponovno s nama, koji potpisuje Taika Waititi, redatelj holivudskog blockbustera "Thor: Ragnarok".

Još jedna dodatna projekcija u MSU bit će u nedjelju, za film "Pazi na djecu" iz glavnog natjecateljskog programa, norveškog redatelja Daga Johana Haugeruda, koji kroz jedan tragičan događaj progovara o toleranciji i njezinoj nemogućnosti u srazu nepomirljivih svjetonazora.

Na rasporedu u tom muzeju je i "Monos", koji nudi uznemirujuću i halucinatornu viziju kaosa i apsurda rata iz jedinstvene perspektive adolescenata te film "Visoka djevojka", talentiranog Kazemira Balagova nastalog po romanu nobelovke Svetlane Aleksijevič o dvije mlade žene koje pokušavaju preživjeti nakon rata i opsade Lenjingrada.

Posljednja ovogodišnja projekcija u NS Dubrava donosi novi film Roya Anderssona, "O beskraju", koji se opisuje kao melankolično-humoristični kaleidoskop o banalnosti postojanja, životnim okrutnostima, ali i ljepotama.

Večernji termin dvorane KIC iz programa Moj prvi film: In memoriam, se donosi film "Izvedba" u spomen na nedavno preminulog britanskog redatelja Nicolasa Roega te iz programa Festivali pod reflektorom, izborom kratkih filmova s Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.

Festival će se nastaviti u nedjelju, dan nakon proglašenja pobjednika, uz projekcije u kinu Tuškanac, MSU, KUC Travno i NS Dubrava.