HNK SPLIT

'Zagrebački pentragram' otvara Marulićeve dane

19.04.2010 u 10:06

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada Ministarstva kulture Marin Držić i izvedbom predstave 'Zagrebački pentagram' Zagrebačkog kazališta mladih u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u srijedu, 21. travnja, otvaraju se 20. Marulićevi dani

Jubilarno izdanje festivala hrvatske drame i autorskog kazališta održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja, a na njemu će biti izvedeno devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade te jedna van konkurencije, objavljeno je na stranicama HNK Split.

Predstava 'Crnac' Tatjane Gromače

Redateljica Nenni Delmestre, izbornica ovogodišnjeg festivala odabrala je sljedeće predstave: 'Zagrebački pentagram' Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića koju je režirao Paolo Magelli, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (21. travnja), drama Tatjane Gromače 'Crnac' redatelja Tomija Janežiča riječkog HNK Ivana pl. Zajca (22. travnja), 'Prije sna' Lade Kaštelan u izvedbi HNK Split i režiji Ivice Boban (23. travnja); 'Kraljevo' Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK-a redatelja Ozrena Prohića (24. travnja), 'Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve' Mirana Kurspahića i Rone Žulj u izvedbi Teatra ITD iz Zagreba i 'Fragile' Tene Štivičić u režiji Snježane Banović u izvedbi osječkog HNK-a (25. travnja), 'Balon' Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT (26. travnja), autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić 'Menažerija', u izvedbi HKD Rijeka i drama 'Alabama' Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba (27. travnja).

Van konkurencije bit će odigrana 'Škrtičina' Marijane Nole u izvedbi Šibenskog kazališta uz redatelja Zorana Mužića, 28. travnja s početkom u 20 sati.

U sklopu popratnog programa bit će upriličene studentske radionice i okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta, predstavljanje publikacije 'Marulićevi dani: 1991-2010' te javna čitanja dramskih tekstova.

O dobitnicima festivalske nagrade Marul odlučit će peteročlani žiri u sastavu: Aida Bukvić, Danica Dedijer, Ratko Glavina, Luko Paljetak i Georgij Paro, a bit će dodijeljena i nagrada publike predstavi koja dobije najvišu prosječnu ocjenu gledatelja.