popularni kod publike

Zagrebački HNK pokreće natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta

20.11.2019 u 15:07

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokreće natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta, čime želi omogućiti bolju vidljivost novijih domaćih dramskih tekstova kakvi su se proteklih godina pokazali kao odličan odabir za gledanost predstava na najvećoj nacionalnoj kazališnoj pozornici

Natječaj je otvoren do 1. travnja iduće godine, mogu se prijaviti autori s prebivalištem u Hrvatskoj ili s hrvatskim državljanstvom, s tekstovima koji dosad nisu nigdje bili objavljeni ili izvođeni.

Intendantica HNK Dubravka Vrgoč kaže kako se, otkako je došla u HNK, pokazalo se da publika najviše voli i cijeni suvremene dramske tekstove. 'Usudila bih se reći da smo vratili publiku preko suvremenih dramskih tekstova i zato je važno da službeno, kao gestu i vlastiti statement, pozovemo naše dramske pisce da napišu komad koji će biti izveden na našim pozornicama', rekla je Vrgoč u srijedu na konferenciji za novinare.

Prvi je to natjačej ovog tipa u HNK nakon 1969. godine, a pobjednički tekst otkupit će se za 50 tisuća kuna, te se očekuje da će biti izveden tijekom iduće sezone, 2021. godine.

Ivica Buljan, ravnatelj Drame, vjeruje da će natječaj biti dobra motivacija dramskim autorima, s obzirom na to da je dramsko pismo jedan od najvitalnijih segmenata scene, koji bi se time trebalo još više osnažiti. 'Od samog dolaska uhodavali smo teren za ovaj projekt, izveli smo 'Tri zime', 'Ljude od voska', 'Ciganin ali najljepši' i pokazalo se da, za razliku od većine europskih pozornica gdje se bolje prihvaćaju poznati tekstovi klasične i suvremene drame, mi s time nemamo problem i publika kod nas dolazi u kazalište u velikom broju', ustvrdio je.

Po njegovim riječima, publika prepoznaje te tekstove iz različitih razloga, vjerojatno socioloških i kulturoloških, a i pozornica HNK ima drugačiji odnos prema domaćem dramskom tekstu u povijesnom smislu, s praizvedbama djela Krleže, Vojnovića, Božića. Buljan kaže da je HNK idealna pozornica za tekstove koji govore o suvremenim temama jer nudi brojne mogućnosti, ima veliki ansambl, kvalitetne glumce, a specifična je po tome što može postaviti tekstove s kompleksnijom strukturom i brojnim likovima.

Dramaturginja u HNK Mirna Rustemović pozvala je mlade autore da 'bez straha od velike pozornice' pošalju svoje tekstove. Na adresu HNK u Zagrebu, treba dostaviti dva ispisana primjerka s naznakom da je za natječaj, a tekst treba poslati i na e-mail drama@hnk.hr, napomenula je. Najbolji tekst odabrat će ocjenjivački sud Drame HNK - Dubravka Vrgoč, Ivica Buljan i Mirna Rustemović.