REŽIJA BRANKA BREZOVCA

Dvostruki 'Glembajevi' u izvedbi Eurokaza i makedonskog Vojdan Černodrinski teatra

14.11.2019 u 15:02

Bionic
Reading

Redatelj Brako Brezovec kao svoj novi projekt najavljuje predstavu 'Glembajevi, još jedna Legenda', fantazmagoričnu inačicu slavne Krležine drame koja spaja zagrebački Eurokaz i makedonski ansambl Vojdan Černodrinski teatra iz Prilepa, čije će izvedbe biti 19., 20. i 21. studenoga u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu.

Kako se ističe u najavi, nakon pet uzastopnih rasprodanih izvedbi 'Gospode Glembajevih' u novom Brezovčevu čitanju i produkciji Eurokaza, čija je premijera bila 25. listopada u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru (KIC), Eurokaz pod redateljskom palicom tog kontroverznog redatelja na kazališne daske postavlja jedinstveni projekt sa zajedničkim nazivnikom, varijaciju drame Miroslava Krleže pod nazivom 'Glembajevi, još jedna Legenda'.

Projekt nastaje kao finalni rezultat dugogodišnjeg zanimanja redatelja Brezovca za dramu 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže, koju je do sada postavio tri puta, i to u Rijeci, Zagrebu i Prilepu.

Najavljen kao dozreo plod redateljeve dugogodišnje, gotovo opsesivne, zanimacije za slavnu Krležinu dramu, za koju opetovano nudi nova i drukčija čitanja, njegov novi projekt spaja ansambl Teatra Vojdan Černodrinski iz Prilepa na sjeveru Makedonije s Eurokazovim, u novoj, jedinstvenoj kazališnoj inačici.

'Predstava nastaje na tragu negacije bipolarnosti Krležina dramskog opusa, ima karakter scenskog eseja, ali je fikcijski osigurana i natruhama narativa drame: svijet glembajevskih predaka koji u svom moralnom ishodu ne mogu umrijeti, pa perzistiraju u svojoj bezvremenoj esenciji, paralelan je i ravnopravan sa svijetom živih', stoji u najavi.

Teatar Vojdan Černodrinski jedan je od vodećih profesionalnih makedonskih ansambala, a u predstavi ravnopravno sudjeluju glumačke ekipe oba ansambla, Andon Jovanoski, Daniela Ivanoska, Zoran Ivanoski, Angela Naumoska, Dimitar Crcoroski, Isidor Jovanoski, Trajče Ivanoski, Igor Trpčeski, Ana Mitoska Stojanoska, Zlatko Burić Kićo, Domagoj Janković, Suzana Brezovec i Pavle Vrkljan.

'Oni će zajedno ostvariti fantazmagoričnu verziju Krležine drame koja će se tako približiti, pa i uklopiti u korpus njegovih Legendi', ističu iz Eurokaza.

Režiju i аdaptaciju potpisuje Branko Brezovec, skladatelj je Nikola Micevski, scenu je osmislila Ivana Knez, kostime Suzana Brezovec. Svjetlo oblikuju Riste Grkovski i Boban Smilkoski, a ton Tome Temelkoski.

'Ispreplitanje živih likova i njihovih aveti Krležine drame, u radikalno paralelnom mizanscenu i paralelnom dekoru, krenut će prema osvještavanju onih ingenioznih pukotina, koje, po Ubersfeldovoj, odlikuju svaku veliku dramu, a čiju nelogičnost pisac suvereno prikriva abdukcijom ritma i očišta. Tim ispreplitanjem trebala bi zabljesnuti mogućnost mutnih odnosa likova koje Krležina drama ne dohvaća, ali ih milostivo nudi na uviđaj', poručuju.

Izvedbe su zakazane za 19., 20. i 21. studenog u Pogonu Jedinstvo.