stiglo 338 prijava

Za promicanje vizualnih umjetnosti odobreno 4 milijuna kuna

22.01.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Nešto više od 4 milijuna kuna odobrilo je Ministarstvo kulture i medija (MKM) za promicanje vizualnih umjetnosti u sklopu Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi

Na poziv je stiglo 338 prijava, a financiranje u ukupnom iznosu od 4.035.000 kuna odobreno je za 214 programa. Ciljevi potpore su poticanje suvremenog vizualnog stvaralaštva, unaprjeđenje i zaštita slobode vizualnog djelovanja, potpora umjetničkim događanjima, očuvanje likovne nacionalne baštine i kulturne raznolikosti te poticanje razvoja i promidžbe vizualnih umjetnosti. Kako ističu iz Ministarstva, posebno su podržani programi koji pokazuju kontinuitet umjetničkog djelovanja i pridonose kulturnom razvitku u cjelini, programi koji imaju nacionalni karakter, pridonose decentralizaciji kulturnih aktivnosti i programi strukovnih udruženja te partnerski i suradnički programi.

Kako ističu iz Ministarstva, posebno su podržani programi koji pokazuju kontinuitet umjetničkog djelovanja i pridonose kulturnom razvitku u cjelini, programi koji imaju nacionalni karakter, pridonose decentralizaciji kulturnih aktivnosti i programi strukovnih udruženja te partnerski i suradnički programi.

Prijavljeni programi vrednovani su i sukladno okolnostima epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom bolesti covid-19 kao i posljedicama dvaju snažnih potresa što je rezultiralo smanjenom mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture te posebnim izazovima u planiranju, provedbi i dostupnosti programa. Potpore su odobrene za 141 izložbeni program u ukupnom iznosu od 2.875.000 kuna, za 33 manifestacije u ukupnom iznosu od 679.000 kuna te za 40 edukativnih programa u ukupnom iznosu od 481.000 kuna.

Potpore su odobrene u iznosima od 5 do 210 tisuća kuna.

Najveću potporu od 210.000 kuna dobilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) za Program Meštrovićevog paviljona u 2022. godini, 100.000 kuna HDLU-u je odobreno za 57. Zagrebački salon, a 85.000 kuna za 36. Salon mladih.

Ustanovi za kulturu Galerija Kula odobreno je 80.000 kuna za izložbeni program, a po 70.000 kuna odobreno je za izložbene programe Salona Galić HDLU-a Split, Hrvatskoga dizajnerskog društva, Galerije Kazamat HDLU-a Osijek, Galerije SC Studentskoga centra Zagreb.

Potpore od 60.000 kuna odobrene su Gradskoj galeriji Osijek za program Galerije Waldinger, Hrvatskom dizajnerskom društvu za Izložbu hrvatskog dizajna, Udruzi Što, kako za koga / WHW za niz grupnih i suradničkih izložbi i ULUPUH-u za program Galerije ULUPUH, a iznos od 50.000 kuna odobren je Fotografskoj udruzi Organ vida za 12. međunarodni festival fotografije. Prijavljene programe vrednovalo je Kulturno vijeće za vizualne umjetnosti u kojemu su bili predsjednik Viktor Popović i članovi Vanja Babić, Zoltan Novak, Snježana Pintarić i Valentina Radoš.