najviše je romana

Gotovo 2 milijuna kuna za poticanje književnog stvaralaštva

22.01.2022 u 13:00

Bionic
Reading

Za poticanje književnoga stvaralaštva, odnosno književno-umjetničkoga rada i prijevoda na hrvatski jezik djela koja predstavljaju opća kulturna dostignuća, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je gotovo dva milijuna kuna za 72 autorska projekta

Na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva pristigle su ukupno 184 prijave, od kojih će se ukupnim iznosom od 1.890.000 kuna financirati 72 autorska projekta.

Njih 19 dobit će polugodišnje potpore u iznosu od 42.000 kuna, a 52 tromjesečne potpore od 21.000 kuna, objavilo je Ministarstvo kulture i medija na svojim internetskim stranicama. Među sufinanciranim djelima je deset djela namijenjenih djeci i mladima te 13 prijevoda s engleskog, kineskog, latinskog, mađarskog, ruskog i španjolskog te po tri prijevoda s njemačkog i francuskog.

Od ukupnoga broja sufinanciranih projekata, najviše je romana (34), a slijede knjige priča (15) i poezije (11). Ove je godine prijavljen dosad najveći broj projekata s područja stripa - deset, a sufinancirano je šest najvrjednijih, od kojih su tri namijenjena mlađim čitateljima, napominju iz Ministarstva. Pristigle prijave vrednovalo je Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u kojem su bili Adrian Cvitanović, Stanislav Habjan, Dorta Jagić, Luka Šuput i Tomislav Zagoda.

Prijave koje su se odnosile na knjige namijenjene djeci i mladima vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu u kojemu su bili Isabella Mauro, Andrijana Kos-Lajtman i Zlatko Krilić. S autorima kojima je odobrena potpora sklopit će se ugovor o korištenju sredstava, a odobrena će se sredstva isplaćivati u mjesečnim obrocima od 7.000 kuna.