KULTURA I KVADRATURA

Wouter Davidts u klubu MAMA

05.05.2010 u 11:28

Bionic
Reading

U sklopu projekta Kultura i kvadratura bit će održano predavanje Woutera Davidtsa, belgijskog arhitekta, kustosa i pisca, 6. svibnja 18 sati u klubu MAMA

Predavanje pod nazivom 'Naš muzej nikada neće biti izgrađen' prvo je u nizu od tri predavanja koja će se baviti pitanjima iz polja arhitekture zgrada za kulturu, urbanog planiranja i razvoja te kulturne teorije, kulturnog planiranja i ekonomije kulture.

Wouter Davidts bavit će se tridesetogodišnjim težnjama i snovimaflamanske kulturne elite da izgrade muzej suvremene umjetnosti. Ovajprimjer elitne kulturne institucije prenosiv je u bilo koji drugieuropski kulturni krug jer su kompleksne veze između arhitekture iinstitucije kao odraza političkog, kulturnog i ekonomskog kontekstauvijek presudni faktori u izgradnji muzeja.

Predavanje je dio projekta 'Kultura i kvadratura' Platforme 9,81 i Saveza udruga Operacija grad kvadratura, potaknutog dovršenjem niza kapitalnih projekata novih kulturnih institucija. Novi Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centra i Histrionski dom, pokazuju kako se Zagreb želi pozicionirati kao regionalno kulturno središte. Ipak, unatoč zadovoljstvu zbog postignutog, mnogi kulturnjaci otvoreno govore o institucionalnoj nemoći zagrebačke kulture, birokratiziranosti ili zapuštenosti starih kulturnih pogona, ali i o zatvorenosti novih prostora prema nezavisnoj kulturnoumjetničkoj produkciji.