SUPERJUNAKINJE

Vox Feminae o rodnim pitanjima u centru grada

13.11.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Nakon lanjskog gostovanja mnogo manjem kinu Grič, organizatori šestog izdanja festivala Vox Feminae podigli su letvicu mnogo više i bogatim filmskim te glazbenim programom ciljaju napuniti zagrebačko kino Europu te selekcijom programa privući širu publiku na ovogodišnje izdanje Festivala

WONDER WOMEN

Selektor filmskog programa Noa Pintarić najavio je sedam dugometražnih dokumentaraca i deset kratkih filmova objedinjenih temama popularne kulture, povijesti rodne ravnopravnosti te rušenja rodnih stereotipa koji će biti prikazani tokom četiri dana trajanja festivala od 21. do 24. studenog.

Filmski program započinje dokumentarcem 'WONDER WOMEN Neispričana priča američkih superjunakinja' redateljice Kristy Guevara-Flanagan, a film tematizira prikaz snažnih žena u žanru stripa u popularnoj kulturi.

'Festival je krunsko događanje cjelogodišnjeg rada istoimene internetske stranice Voxfeminae.net, naglasila je koordinatorica programa, ujedno i urednica stranice Gabrijela Ivanov predstavivši i vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja koji potpisuje umjetnica Helena Janečić

Lajtmotivom superjunakinja poručuju da biti žena u današnje vrijeme podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći te pozivaju sve superjunakinje i superjunake da izvuku svoje plašteve i maske iz naftalina i pridruže se godišnjem slavlju ženske snage u svim svojim manifestacijama.

Festival od ove godine nudi ulaznicu za cjelokupni program po cijeni od 100 kuna.

Među filmovima koje treba pogledati izdvajaju se 'daKings' norveškog režisera Kennetha Elvebakka koji se bavi drag kingovima odnosno članovima daKingsa benda koji se odijevaju odjeću osoba suprotnog spola i nastupaju izvodeći pop uspješnice.

Film Michiela van Erpa iz Nizozemske 'Sad sam žena' bavi se životima prve generacije transseksualnih osoba koje su promijenile spol u Casablanci 50-ih i 60-ih godina.

Noa Pintarić, Gabrijela Ivanov i Vedrana Sunko predstavile su šesto izdanje Vox Feminae

U programu je izdvojen i film kanadske režiserke Myriam Fougere 'Lezbijana – paralelna revolucija' koji nas upoznaje s lezbijskim spisateljicama, filozofkinjama i aktivistkinjama ključnim za stvaranje revolucionarnog sestrinstva u kojem su bile lezbijke koje su odlučile živjeti isključivo među ženama.

U programu kratkometražnih dokumentaraca izdvaja se film Tali Yankelevich 'Kao salivena' koji je ove godine u konkurenciji za Oscara, a govori o baletnim cipelama i postolaru koji ih izrađuje već 16 godina.

Antony and the Johnsons

Iz danske na festival dolazi glazbeni dokumentarac Charlesa Atlasa 'Turning' koji prati koncerte Antony and the Johnsons i njegove trinaestoročlane grupe performerica na istoimenoj europskoj turneji 2006.

One su androgine ili transrodne, sakrivene šminkom ili ogoljene do kože.

One su, poput samog/e Antony, teško odredivog roda.

Duhoviti i dirljivi razgovori otkrivaju njihov životni put i borbu da budu što jesu.

Ovaj dokumentarac fuzija je art filma i koncerta kojim se bilježi utopija ženstvenosti njujorškog undergrounda.

Od domaćih filmova na programu je kratki igrani film mlade redateljice Hane Jušić 'Terarij' za koji je nedavno na Zagreb film festivalu autorica dobila Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice.

Potom slijedi odličan kratki igrani film 'Na kvadrat' Radislava Jovanova Gonze, film koji je dio 'Zagrebačkih priča 2', a bavi se ljubavnim odnosom dviju djevojaka.

Treći je kratki animirani film Irene Jukić Pranjić 'Ornament duše'.

Više o filmskom te glazbenom programu i radionicama te okruglim stolovima i gostima čitajte na stranici Voxfeminae.net