U PET SVEZAKA

Viktor Ivančić u Rijeci predstavio sabrane kolumne 'Robi K.'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2018 09:53
  • Objavljeno 30.11.2018 u 09:53
Viktor Ivančić

Viktor Ivančić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Kolumne Viktora Ivančića 'Robi K.', koje piše redovito već 35 godina, objavljene su u pet svezaka na ukupno 2500 stranica, a izdanje je predstavljeno 29. listopada navečer u riječkom antikvarijatu Ex Libris

'Robi K.' je najdugovječnija kolumna u povijesti hrvatskog novinarstva, istaknuto je na predstavljanju.

Viktor Ivančić je kazao da je Robija K. počeo pisati sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća kao jezični eksperiment te nije imao ideju stvaranja satiričkog teksta. Naime, rekao je, želio je unijeti u dalmatinsko narječje jezik ulice, osuvremeniti izraz jer je osjetio da onaj jezik za kojeg su mnogo učinili Miljenko Smoje ili Momčilo Popadić pomalo 'spada u muzej'. Za pokretanje Robija K. kao kolumne zasluge ima tadašnji urednik Nedjeljne Dalmacije Zoran Erceg koji je postavio tu kolumnu na drugu stranicu Nedjeljne, tada tiskane u 60.000 primjeraka i vrlo čitane, rekao je Ivančić.

Rekao je da sad više nije siguran bi li mogao bez pisanja Robija K. kojeg objavljuje u tjednom ritmu. 'To je jedan od načina mog izražavanja, lakše mi je reći neke stvari u toj formi', kazao je.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ex Libris‎

Novinar, urednik i pisac Ivica Đikić ocijenio je da Ivančićeve kolumne u cijelosti predstavljaju 'kontinuiranu kritiku ili tematiziranje gluposti koje u ovim krajevima nikad nije nedostajalo'. One su pisane u dnevnopolitičkom kontekstu, ali kad se čitaju u cijelosti bolje i preciznije prikazuju povijest nego udžbenici ili službena historiografska djela, naveo je.

Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorio je o posebnosti jezika kojim je pisan Robi K., navevši da je to jezik ulice, uvijek živ te bez tabua. Nabrojio je niz primjera riječi i sintagmi koje je izmislio Ivančić kroz ove tekstove, od kojih su neki zaživjeli i u svakodnevnom govoru.

'Viktor je pisac čije se novinarstvo vinulo do umjetnosti. Kontinuitet objavljivanja Robija K. predstavljaju samo po sebi konceptualnu umjetnost', rekao je Predrag Brebanović s beogradskog Filološkog fakulteta. 

 Pet svezaka 'Robi K.' izdao je Ex Libris u suradnji s Fabrikom knjiga iz Beograda i Srpskim narodnim vijećem.

U satiričnim kolumnama Robi K. Ivančić kroz lik učenika 3. a razreda govori o društvenim okolnostima i politici. Stvorene su u okrilju Ferala kao priloga Nedjeljne Dalmacije te su se razvile u prepoznatljivu formu u Feral Tribuneu kao samostalnom časopisu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!