IZLOŽBA 'BODIES 2.0.'

[VIDEO/FOTO] Svjetski poznati prikaz ljudske anatomije vratio se u Klovićeve dvore s dosad neizložnim tijelima

08.04.2021 u 23:01

Bionic
Reading

Intrigantna i svjetski poznata izložba ljudske anatomije 'Bodies 2.0.– Veličanstveni svemir u nama', otvorena je u četvrtak u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Ova edukativna izložba otkriva sve tajne ljudskog tijela te na vrlo jasan i nedvosmislen način prikazauje kako čovjek zapravo funkcionira

Nakon 2010. godine, kada je ova izložba prvi puta predstavljena hrvatskoj javnosti, impresivna kolekcija pravih ljudskih tijela, organa i organskih sustava još je jednom izložena u Galeriji Klovićevi dvori od 8. travnja do 20. lipnja. Razlog dodatka 2.0. imenu izložbe su nova, do sada neizložena tijela. Izložba prezentira pravu ljudsku anatomiju kolekcijom od 15 cjelovitih ljudskih tijela i oko 200 organa kako bi nam pokazala koliko je čovjek savršen, a ujedno i kompleksan stroj.

Činjenica da se radi o pravim ljudskim tijelima koji su izloženi može izazvati određenu skepsu kod pojedinaca, no ovu je izložbu do sada vidjelo preko 25 milijuna ljudi diljem svijeta. Za razliku od imitacija ljudskog tijela kroz oko umjetnika, ova izložba predstavlja ljudska tijela baš kakva jesu: zdrava ili s oštećenjima uslijed bolesti ili načina života.

'BODIES 2.0 – Svemir u nama' znanstvena je i obrazovna izložba koja zainteresiranima predstavlja oko 200 pripremljenih organa i cijelih tijela koja su sačuvana takozvanim postupkom 'plastinacije'. Uz pomoć izložbe stječemo uvid pod kožu, otkrivajući strukturu i složenost vlastitog tijela. Umjesto da se nižu imitacije, izložba Bodies 2.0 prikazuje stvarna, nekada živa ljudska tijela i organe, omogućavajući posjetiteljima da iz prve ruke vide ono što je obično samo 'privilegija' za liječnike i znanstvenike.

  • +20
Izložba 'Bodies 2.0.– Veličanstveni svemir u nama' Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Cilj izložbe Bodies 2.0 posjetitelju je pružiti još dublje razumijevanje funkcioniranja vlastitog tijela. Posjetitelji će imati priliku upoznati sve organe odgovorne za razmišljanje, disanje ili čak kretanje, kao i 'autoceste' cirkulacije krvi koje održavaju motor u pokretu.

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Tijela sačuvana postupkom plastinacije relativno su nova metoda konzerviranja pri kojoj se voda i lipidi uklanjaju iz tijela, a zatim zamjenjuju tekućom plastikom, koja nakon skrućivanja stvaraju čvrsti, izdržljivi anatomski uzorak. Važno je da se u procesu sačuvaju i najfinija, najkrhkija tkiva, čak i na mikroskopskoj razini, što metodu čini neprocjenjivom s medicinske točke gledišta. Plastifikacija rezultira autentičnim pripravcima koji se mogu izlagati. Koncept izložbe omogućuje posjetitelju da prouči svaki dio našeg tijela, od mišićnog sustava, koštanog, reproduktivnog, dišnog, kardiovaskularnog i ostale sustave tijela.

Možete se oduševiti, može vas šokirati, no jedno je sigurno – neće vas ostaviti ravnodušnim!