Veličanstveni svemir u nama

Izložba ljudske anatomije 'Bodies 2.0.' u Klovićevim dvorima s novim dosad neprikazanim izlošcima

17.03.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Izložba ljudske anatomije 'Bodies 2.0.– Veličanstveni svemir u nama', nakon desetak godina i prvog predstavljanja u Hrvatskoj, 8. travnja ponovno dolazi u zagrebačku Galeriju Klovićevi dvori, s novim dosad neprikazanim izlošcima koji vrlo jasno i izravno govore o tome kako čovjek zapravo funkcionira

Uz pomoć kolekcije s 15 pravih, cjelovitih ljudskih tijela te oko 200 organa i organskih sustava ta svjetski poznata edukativna izložba pokazuje koliko je čovjek savršen i istovremeno složen stroj, najavljeno je iz Klovićevih dvora.

'Činjenica da se radi o pravim ljudskim tijelima koji su izloženi može izazvati određenu skepsu kod pojedinaca, no do sada ju je vidjelo preko 25 milijuna ljudi diljem svijeta', dodaje se.

Tajne ljudskog tijela otkrivaju se zahvaljujući metodi plastinacije kojom su ona sačuvana te prikazana realno, zdrava ili s oštećenjima uslijed bolesti ili načina života.

Postupak plastinacije relativno je nova metoda konzerviranja pri kojoj se voda i lipidi uklanjaju iz tijela, a zatim zamjenjuju tekućom plastikom, koja nakon skrućivanja stvaraju čvrsti, izdržljivi anatomski uzorak.

Tako se mogu sačuvati i najfinija, najkrhkija tkiva, čak i na mikroskopskoj razini, što iz iz medicinske perspektive metodu čini važnom.

'Uz pomoć izložbe stječemo uvid pod kožu, otkrivajući strukturu i složenost vlastitog tijela. Umjesto da se nižu imitacije, izložba Bodies 2.0 prikazuje stvarna, nekada živa ljudska tijela i organe, omogućavajući posjetiteljima da iz prve ruke vide ono što je obično samo „privilegija“ za liječnike i znanstvenike', ističe se u najavi.

Cilj izložbe je posjetitelju pružiti još dublje razumijevanje funkcioniranja vlastitog tijela, pa će imati priliku upoznati sve organe odgovorne za razmišljanje, disanje ili kretanje, kao i 'autoceste' cirkulacije krvi koje održavaju motor u pokretu.

Koncept izložbe omogućuje da se detaljno prouči svaki dio ljudskog tijela, od mišićnog sustava, koštanog, reproduktivnog, dišnog, kardiovaskularnog i ostale sustave tijela.

Izložba će biti otvorena do 20. lipnja, no zbog epidemioloških mjera ulaznice će se prodavati prema danu i satu u kojem ju je jedino moguće posjetiti.