ŠTO NE SMIJETE PROPUSTITI

Veliki vodič kroz Noć muzeja

29.01.2016 u 07:00

Bionic
Reading

U više od stotinu gradova diljem Hrvatske, u noći s petka na subotu, 29. siječnja, u skoro 250 institucija - muzeja, galerija, knjižnica i arhiva - očekuje vas naša najposjećenija manifestacija - Noć muzeja. Tportal je iz programa izdvojio neke zančajnije izložbe, ali i zanimljiva događanja vezana uz znanost kao temu ovogodišnje Noći muzeja. Tradicionalno će Noć muzeja trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći, a ulaz na sva događanja je besplatan

Ovogodišnja Noć muzeja, čija je tema 'Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena', otvorit će se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). Na važnu ulogu biskupa Strossmayera u razvoju znanosti i umjetnosti podsjetit će akademik Andrija Mutnjaković video-predavanjem 'Strossmayer – promotor umjetnosti' u Hrvatskom muzeju arhitekture. Uz stalni postav Strossmayerove galeriji starih majstora HAZU, moći će se pogledati izložba 'Biskup Strossmayer kao sakupljač slika starih majstora', postavljene u povodu 200. godišnjice Strossmayerova rođenja.

Muzej Mimara pridružit će se ovogodišnjoj temi otvorenjem izložbe 'Donator Ante Topić Mimara – ostvarenje vizije'. Nakon otvorenja u Atriju muzeja, izložbu ćete moći pogledati u Kolekcionarskoj sobi, novom projektu muzeja namijenjenom poticanju kolekcionarstva i donatorstva. Retrospektivnom izložbom fotografija Petra Jagetića (1917. – 1998.), koju možete pogledati u Studiju Mimara, muzej nastoji valorizirati stvaralaštvo tog autora i upozoriti na njegovu važnost u kontekstu hrvatske fotografije XX. st.

Izložbom 'Umjetnici, donatori, kolekcionari' zagrebačka Galerija Klovićevi dvori predstavit će djela iz zbirki Josip Crnobori, Oskar Herman, Slavko Kopač, Vinko Perčić te Zbirke darovanih umjetnina (Moon Shin, Petar Barišić, Kažimir Hraste, Slavko Šohaj, Josip Trotsmann, Mihovil Krušlin, Ferdinand Kulmer, Željko Hegedušić, Branko Suhy, Marko Kern, Ugo Maffi).

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) moći će se pogledati djela dvadesetak vrhunskih autora talijanske kinetičke umjetnosti na izložbi 'Pokrenuto oko', kao i izložba 'Politika' renomiranog stripaša, ilustratora, scenarista i redatelja Milana Trenca, autora slikovnice 'Noć u muzeju' po kojoj je snimljen istoimeni filmski serijal.

Hrvatski povijesni muzej priprema program 'Ususret izložbi '45', koja se otvara 29. veljače. Riječ je o premijernom uvidu u izložbu, u prostoru u kojemu ona nastaje. Posjetiteljima će se predočiti pregled ključnih događanja i procesa iz 1945., koja u svojoj prvoj polovici godine obuhvaća razdoblje Nezavisne države Hrvatske, a u drugoj Demokratske federativne Jugoslavije i Federativne narodne republike Jugoslavije. Predstavit će se teme iz vojno-političke povijesti, promjena društveno-političkog i ekonomskog sustava, represije u ratu i poraću te područje kulture, likovnost, kazalište, glazba, znanost, film.

Osim stalnog postava, u Gliptoteci HAZU moći će se razgledati izložba 'Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića', koja Meštrovićev opus promatra kroz prizmu značenja nagoga tijela i erotike. U popratnom dijelu izložbe prikazuje se dokumentarni film o životu i radu Ivana Meštrovića iz 1985., autora Vladimira Malekovića i Antuna Vrdoljaka.

Ako još niste pogledali izložbu '3LHD interakcije', u Noći muzeja kroz dvadesetak godina rada tog arhitektonskog studija možete prošetati u pratnji Saše Begovića, partnera u 3LHD, i Maroja Mrduljaša, sukustosa izložbe. Uz tematsko vodstvo stalnim postavom 'Zar je to umjetnost?' moći ćete prošetati uz muzejsku savjetnicu Nadu Beroš. Uz aktualne izložbe, u NO galeriji otvorit će se izložba 'Sjećanja jedne pijanistice' samouke umjetnice Marije Novaković (1885.), jedne od najznačajnijih predstavnica tzv. autsajderske umjetnosti, koja je nakon duševnog sloma stvorila intrigantan opus u Klinici za psihijatriju Vrapče. U hodniku ispred pedagoškog prostora MSU-a, predstavit će se novi mural kolektiva 'Pimp My Pump' - jazavčar kojemu će posjetitelji odabrati ime.

Oris Kuća arhitekture za prvu godinu postojanja svojim posjetiteljima nudi uvid u neke od ideja i problema kojima su se arhitekti sa svih strana svijeta posvetili u 2015. godini. Na izložbi će posjetitelji tako imati priliku vidjeti skice, makete, kolaže, fotografije i video uratke arhitekata među kojima su i Álvaro Siza, Kengo Kuma, Odile Decq, Francisco Mangado, Smiljan Radić i Zaha Hadid.

Znanost i tehnologija

Ljubiteljima znanosti i tehnologije uz nezaobilazna predavanja Ante Radonića u Planetariju Tehničkog muzeja i stručna vodstva Marija Mirkovića i Renata Filipina u Kabinetu Nikole Tesle, nudi se još nekoliko interesantnih događanja u Noći muzeja.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva moći će se razgledati i isprobati stara mehanička računala, prvo domaće mikroračunalo Ivel ultra te razna druga stara računala i igraće konzole, kao i okušati se u igraonici retro računalnih igara iz vremena 8-bitne grafike i zvuka.

Niz programa pod nazivom 'Gutenbergova galaksija' priređen je u Knjižnici HAZU, u kojoj će se moći vidjeti replika Gutenbergova tiskarskog tijeska na kojoj će biti predstavljen tiskarski postupak kakav se obavljao na prvom tiskarskom stroju izumljenom sredinom 15. stoljeća. U posebnoj vitrini bit će izloženo i faksimilno izdanje Gutenbergove Biblije u 42 retka iz 1961. koju je 2015. Hrvatskoj akademiji donirao iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević.

Povodom prelaska telefonskih govornih usluga Hrvatskog Telekoma na novu IP tehnologiju, u HT muzeju organizirana je izložba 'Pričajmo svi uz All-IP' koja sadržajno prati razvoj hrvatske telefonije od konca 19. stoljeća naovamo.

Muzej automobila Ferdinand Budicki
, prošlogodišnji rekorder po posjećenosti kojega je u Noći muzeja posjetilo više od 14.500 ljudi, ove će godine u suradnji s Muzejom policije pripremiti izložbu 'Povijesna vozila Hrvatske policije'

Zagrebački holding povodom desete godišnjice postojanja predstavit će se svojim sugrađanima na Zagrebačkom velesajmu, u paviljonima 7 i 7A. Program će biti spoj starog i novog Zagreba, koji će izložbom starih fotografija i plakata kroz edukativni, ali i zabavni sadržaj nastojati prikazati Zagreb kakav je nekad bio. Kako je tehnologija uznapredovala i kojim pomoćnim sredstvima upravljaju djelatnici Odvodnje kako bi osigurali prohodnost i sigurnost kanalizacijskog sustava od 19. st. do danas, provjerite u petak na Zagrebačkom velesajmu, gdje će biti organizirana i simulacija snimanja kanala kamerom, kojom zainteresirani mogu pokušati i upravljati.

Još više zabave

Pucanj u prazno

Volite li se fotografirati, zanimljive akcije u Noći muzeja predstavljaju Arheološki i Tiflološki muzeji u Zagrebu. U Arheološkom muzeju posjetitelji mogu napraviti selfie s najpoznatijom Solinjankom, glavom carice Plautile. Najbolji selfie s jednim od najvrjednijih spomenika rimske umjetnosti na području Hrvatske, koji je vraćen u stalni postav nakon više od 40 godina, osvojit će vrijednu nagradu.

Hrvatski Telekom je u sklopu izložbe 'Pričajmo svi uz All-IP' u HT muzeju organizirao i nagradni natječaj u kojemu je glavnanagrada smartfon HTC Desire 626. Za sudjelovanje u natječaju potrebno jeputem društvenih mreža objaviti fotografiju iz HT muzeja za vrijemeodržavanja Noći muzeja, a detalji natječaja mogu se pročitati ovdje

Stanete li hrabro pred objektiv Stephana Lupina, možete postati eksponatom Tifološkog muzeja. Nakon otvorenja izložbe reljefnih slika, skulptura i fotografija 'Lupinizam ili socijalna osviještenost', prilagođene osobama oštećena vida, posjetitelji će imati mogućnost pozirati na skulpturiranom Lupinovom stolcu, uz mogućnost da ih on osobno fotografira njihovim mobitelima, a mogu postati i dio prigodne izložbe u prostoru Muzeja.

Program 'Pucanj u prazno' pripremaju Martina Miholić i Mia Orsag u Galeriji PM. Prostor ispod kupole Doma hrvatskih likovnih umjetnika ispunit će s petstotinjak balona napunjenih helijem, a na svakom će biti ispisano ime jednog živućeg hrvatskog umjetnika, prema vašim nominacijama, koji će moći biti 'odstrijeljeni' pucanjem iz airsoft puške. Cilj projekta je problematizirati odnos kustos-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena.

U Zagrebu je organiziran besplatan prijevoz za posjetitelje Noći muzeja. Zagreb holding omogućit će besplatni prijevoz ZET-om, a Uber taxi, u kojem će se posjetitelji moći osvježiti vodom i krafnom, besplatno će prevoziti putnike od muzeja do muzeja.

Zahvaljujući temi ovogodišnje Noći muzeja bit će otvorene i pojedine sakralne ustanove sa svojim zbirkama od kojih su neke nedostupne javnosti. Jedna od takvih je sakralna zbirka crkve sv. Servula u Bujama. Priprema se i posebna stručna vodstva, kao npr. u Pavlinskom samostanu u Sveticama/Ozalj ili u crkvi sv. Blaža u Zagrebu. Posebno se ističe izložba u Zavičajnom muzeju Stjepan Gruber: Spašena sakralna baština u poplavama 2014. u spomen na biskupa Josipa Jurja Strossmayera, osnivača Radionice liturgijskoga ruha - Paramenta, Osječko - đakovačke nadbiskupije.

Diljem Hrvatske

SPLIT
Ako se odlučite posjetiti Hrvatski pomorski muzej Split, imat ćete priliku vidjeti makete i slike brodova iz druge polovine 19. stoljeća, među kojima se posebno ističe maketa barke Josip Juraj Strossmayer. Zvjezdano selo Mosor predstavit će vam J. J. Strossmayera kao humanista i vizionara, a Sveučilišna knjižnica u Splitu 160 djela iz donacija istaknutih pojedinaca i ustanova. Galerija umjetnina Split izložit će biste utemeljitelja, dok će se u Muzeju grada Splita organizirati druženje s donatorima. Prirodoslovni muzej Split predstavit će svoje prve muzejske zbirke. Moći ćete doznati koliko su veliki bili dinosauri fotografirajući se uz model u prirodnoj veličini.

RIJEKA
U Rijeci ćete moći ostaviti svoj trag u crtačkom ili pismenom obliku ako posjetite Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, dok će susjedi, Astronomski centar Rijeka, organizirati upoznavanje svijeta od veličina atoma do galaksija. Zanimljivu projekciju Rijeke kroz Strossmayerova pročelja predstavit će Društvo arhitekata Rijeka. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka u 2016. godini obilježavaju godišnjice utemeljenja i postojanja te će se moći istražiti, ali i upoznati riječka povijest, a posebno će biti predstavljeni njihovi donatori i sakupljači. Muzej grada Rijeke organizira potragu za blagom i predstavlja zanimljivu izložbu o riječkom izumu torpedu, prvom ikada na svijetu. Temu prati i Sveučilišna knjižnica Rijeka koja će predstaviti 'Misal hruacki'. Svi riječki muzeji omogućit će i posjet svojim zbirkama na riječkom području organiziranim prijevozom.

OSIJEK
Ovogodišnji partneri u Noći muzeja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek. U Muzeju Đakovštine bit će postavljena izložba koja će pokazati Strossmayerovu ostavštinu i njegov odnos prema glazbenicima, umjetnicima i graditeljstvu te su organizirana stručna vodstva. Muzej Slavonije Osijek priprema izložbu osobnih veza biskupa s rodnim gradom Osijekom.

ZADAR
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju upriličit će izložbu 'Hrvatska podvodna baština', orijentiranu na prezentiranje bogatstva podvodnih lokaliteta diljem Lijepe naše. Osim rezultata dobivenih sa sustavno istraživanih lokaliteta, prezentirat će se i rezultati rekognosciranja (površinskog pregleda) morskog dna, čime će posjetitelji konačno na jednom mjestu steći uvid ne samo u bogatstvo, već i u potencijal hrvatskih potopljenih nalazišta. U Muzeju antičkog stakla vještinu izrade staklenih predmeta metodom ručnog puhanja demonstrirati će mladi zadarski puhač Marko Štefanac, vještinu izrade staklenog nakita metodom rada na plameniku demonstrirat će mlada umjetnica Antonija Gospić, a vještinu izrade staklenih minijatura na plameniku demonstrirat će Ivana Matković.

VARAŽDIN
Gradski muzej Varaždin priprema izložbu 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca', koja obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života. U Muzeju hrvatskog vatrogastva čekaju vas zanimljive izložbe i niz aktivnosti. U stalnom postavu nalaze se predmeti iz života i rada oca hrvatskog vatrogastva – Gjure Stjepana Deželića i učitelja hrvatskog vatrogastva – Mirka Kolarića, dvojca zaslužnog za ustroj dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Moći će se prošetati i 'Crnom šumom' Damira Hoyke, izložbom fotografija nastalih nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog Požara na Pelješcu.

DUBROVNIK
U Domu Marina Držića otvorit će se skupna izložba 'Ut pictura poesis' (lat., književnost kao slika), kojom će se predstaviti izbor od četrdesetak djela (skulptura, slika, grafika i fotografija) hrvatskih umjetnika koji su portretirali hrvatske književnike, od Držića i Hektorovića, preko Lucića i Marulića, Vojnovića i Krleže, do Ranka Marinkovića i Luka Paljetka. U istom prostoru nudi vam se i jedinstvena prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje, a kušat će se autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Društvo prijatelja dubrovačke starine upoznat će zainteresirane s kasnosrednjovjekovnim i novovjekovnim industrijskim dijelom grada i provesti Dubrovačkom ljevaonicom, rijetkim sačuvanim objektom takve vrste, smještenim unutar gradskih zidina.

KARLOVAC
Posebnu atrakciju spremaju Karlovčani u najstarijem gradskom vodocrpilištu Borlin. U sklopu kompleksa izgrađenog 1914. godine izveden je stalni postav koji prati nastanak, rast i razvoj sustava vodoopskrbe grada na četiri rijeke. U Ozlju će posjetitelji uz stručno vodstvo svaki puni sat moći razgledati hidroelektranu nalik dvorcu, takozvanu 'Munjaru', koja je u pogonu od 1908. godine sve do danas.

ISTRA
Tko je Dama sa zlatnim naušnicama, doznat ćete u Zavičajnom muzeju Buzet. Život iz prošlog stoljeća moći će se osjetiti svim osjetilima u živom muzeju, Etnografskom muzeju Buja, gdje će vrata otvoriti i sakralna zbirka sv. Servula, inače nedostupna za javnost. O poznatom pazinskom profesoru Tugomilu Ujčiću, zanimljive pojedinosti pričat će se u Državnom arhivu u Pazinu, a o školovanju gimnazijalaca u vrijeme Jurja Dobrile (gdje ćete moći provjeriti i svoje znanje) doznat ćete ako posjetite Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina. Noćni doživljaj stare jezgre Poreča s mnogo intrigantnih priča i zanimljivih radionica te kazališnu predstavu, priprema Zavičajni muzej Poreštine. Muzej grada Umaga predstavit će reforme u prostoru i životu Umaga kroz kulturno-turistička turu gradom Umagom. U rovinjskoj ulici Grisia Zavičajni muzej grada Rovinja problematizirat će komercijalizaciju u umjetnosti.