'KRHOTINE OTOKA'

Velik interes kulturne javnosti za izložbu Matka Trebotića

09.02.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Jučer je u Palači Milesi u Splitu otvorena izložba slika pod nazivom 'Krhotine otoka - 2012' autora Matka Trebotića. Izložbu je otvorio akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a govor prigodom otvaranja iskoristio je da demantira optužbe da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti neaktivna, pasivna društvena zajednica

Kusić je na otvorenju izložbe ponovio izjavu akademika Viktora Žmegača u kojoj on tvrdi da se radi o 'primitivnoj neobaviještenosti'.

'Mi se nećemo spuštati na nivo dnevne politike i prepucavanja u medijima. Svjesni smo toga da živimo u svijetu spektakla, estrade i medija, ali mi prije svega promičemo temu nacije kao najviše ideje i to stvara povijest, kulturu i identitet naroda. Mi na temelju stručnosti, znanstvenosti i etičnosti donosimo zaključke i potom dajemo smjernice te na taj način djelujemo na kreiranje društvene svijesti', rekao je u svom govoru Kusić.

Akademik Kusić, inače liječnik i onkolog, pritom je pribjegao navođenju brojčanih pokazatelja o više od stotinu izdanih knjiga i projekata, spomenuo je i 80 znanstvenih skupova koje je organizirao HAZU, ali isto tako u svom govoru bez došaptavanja sa strane nije znao nabrojiti istaknute članove Akademije iz grada domaćina. Pritom je tek s dvije rečenice u početku otvaranja spomenuo slikara Matka Trebotića, čiju je izložbu otvarao. To nije prošlo bez negodovanja dijela splitske kulturne scene koja nije dobro prihvatila ni Kusićevu argumentaciju i izjave o aktivnostima HAZU-a.

S druge strane, izložba je pobudila ogroman interes kulturne javnosti, uz upadljiv izostanak lokalnih političara. Matko Trebotić se predstavio likovnim projektom 'Krhotine otoka - 2012'. Riječ je o radovima u tehnici ulja na platnu i kombiniranoj tehnici koji u likovnom smislu nisu donijeli iznenađenje ni neki pomak od predvidivosti.

Nakon izvanrednog opusa manjih formata te projekta izrade svečanih zastora za čak četiri kazališta - u Splitu, Šibeniku, Dubrovniku i Rijeci - ova izložba definitivno nije na razini primjerice maestralnog i dojmljivog zastora za šibensko kazalište.

Dio likovnog projekta 'Krhotine otoka - 2012', 15 ulja na platnu velikog formata, već je bio predstavljen prošle jeseni na izložbi u Zagrebu. Na splitskoj izložbi pridodano je nekoliko radova u manjem formatu u kojem se Trebotić definitivno bolje snalazi nego s uljima velikog formata. Izložba u Palači Milesi bit će otvorena do 10. ožujka.

Matko Trebotić rođen je u Milni na Braču 1935. godine. Osnovnu školu pohađao je u Milni i Splitu. Maturirao je u splitskoj klasičnoj gimnaziji, a diplomirao 1961. godine na beogradskom Arhitektonskom fakultetu. Tijekom 1971. i 1972. godine pohađao je kao Meisterschuller poznatu Volkwangschule u Essenu kod profesora Hermana Schardta.