IZABRALA JE KINESKO

Vedrana Rudan cijepila se u Beogradu kao zaslužna umjetnica: 'U Srbiji švedski stol krcat cjepiva'

01.02.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Spisateljica Vedrana Rudan na svome blogu objavila je kako se, kao zaslužna radnica u kulturi, cijepila u Beogradu i to kineskim cjepivom (Sinopharm). 'Ovdje u Hrvatskoj se za Srbiju kaže da 'sjedi na nekoliko stolica', 'šuruje' (...) s Kinezima, Rusima i svima od kojih mogu kupiti cjepivo. Za razliku od Hrvatske koja ne 'šuruje' ni sa kim. Hrvatska ne sjedi ni na jednoj stolici, Hrvatska sjedi na g*zici i ukočena bulji čekajući milost svojih gospodara. Ovih je dana zapanjujuće jasno, uzalud', piše Rudan

Rudan je, kako je objasnila u tekstu na svome blogu, pod naslovom 'Evropljanka u Beogradu', pravo na cijepljenje dobila budući da je ''umjetnica' kojoj igra predstava u Beogradu te kao autorica mnogih knjiga objavljenih u Srbiji'. Prednost, objasnila joj je beogradska prijateljica, imaju stariji ljudi, liječnici, vojska, policija, novinari i umjetnici.

'Zašto umjetnici? Zato jer je umjetnost hrana za dušu ili tako nekako. Doduše, rekla nam je onako usput, već je cijepljeno četiristo tisuća ljudi, može se i birati cjepivo. Kinesko, rusko, Pfizer i još neko, zaboravila sam mu ime. Šutjeli smo. Što je ovo? U Srbiji švedski stol krcat cjepiva?', piše Rudan koja se odlučila za Sinopharm, kinesko cjepivo, slijedeći savjet Miroslava Radmana.

Suprug i ona cijepili su se na Beogradskom sajmu ('Liječnici i liječnice ljubazni, sestre strpljive. Ubod jedva da sam osjetila.') nakon čega su se prošetali gradom i oduševili otvorenim kafićima. U jednom su popili kavu i potom posjetili izložbu Vlahe Bukovca.

'Dokaz da je Jugoslavija živa'

'Sreća, sreća, sreća, sreća. A onda te uhvati neka tuga. Vratit ćemo se u zaključani grad, u zaključanu zemlju, među ljude koji su od svojih političara i Europe očekivali spas, a dobili… Ovdje u Hrvatskoj se za Srbiju kaže da 'sjedi na nekoliko stolica', 'šuruje' govorim o cjepivu, sa Kinezima, Rusima i svima od kojih mogu kupiti cjepivo. Za razliku od Hrvatske koja ne 'šuruje' ni sa kim. Hrvatska ne sjedi ni na jednoj stolici, Hrvatska sjedi na guzici i ukočena bulji čekajući milost svojih gospodara. Ovih je dana zapanjujuće jasno, uzalud', zaključuje spisateljica koja za tri tjedna ide u Beograd po drugu dozu.

Na njeno cijepljenje reagirao je beogradski novinar Slobodan Georgiev navodeći kako je to dokaz da je Jugoslavija živa.

Aktivist za ljudska prava Gordan Paunović zapitao se pak radi li se ovdje o znanstvenoj fantastici.

'Da li je ovo zaista realno ili je naučna fantastika? Vedrana Rudan, građanka Republike Hrvatske na osnovu doprinosa pozorišnoj sceni u Srbiji primila vakcinu u Beogradu, pre stotina hiljada nepozvanih ovde na čelu sa prioritetima', napisao je na svome Facebooku.

Da li je ovo zaista realno ili je naučna fantastika? Vedrana Rudan, građanka Republike Hrvatske na osnovu doprinosa...

Posted by Gordan Paunovic on Monday, February 1, 2021

Rudan je jedna u nizu radnika u kulturi koji su se cijepili u Beogradu ovih dana, među kojima su i mnogi glumci kojima koronavirus otežava kontakte na sceni i prilikom snimanja, zbog čega su mnogi projekti na čekanju.

  • +13
Vedrane Rudan na predstavljanju svoje knjige 'Ples oko Sunca' u Rijeci 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL