IZVJEŠTAJ MODERNIH VREMENA

Koje knjige Hrvati kupuju: Ovo je lista 20 najprodavanijih domaćih naslova u hrvatskim knjižarama

03.09.2020 u 11:34

Bionic
Reading

Portal za književnost Moderna vremena prošli je mjesec pokrenuo projekt 'Top lista knjiga', u sklopu kojeg će mjesečno objavljivati izvještaje o prodaji, prikupljene iz knjižara širom Hrvatske. Izašao je prvi izvještaj, za srpanj, a na popisu 20 najprodavanijih domaćih knjiga našle su se čak tri pjesnikinje te naslovi neprežaljenog Bekima Sejranovića

Na prva tri mjesta najprodavanijih u srpnju naslovi su iznenada preminulog Bekima Sejranovića, 'Ljepši kraj', 'Tvoj sin Huckleberry Finn' i 'Dnevnik jednog nomada', što je bilo i za očekivati, navode Moderna vremena. Njegov izdavač, VBZ, nedavno je ekskluzivno objavio sabrana Sejranovićeva djela, komplet od pet knjiga koje urednički potpisuje Drago Glamuzina.

>>> Urednici Bekima Sejranovića ispričali su nam kako im je bilo raditi s njime: 'Pisao je toliko iz srca i želuca da nisi imao osjećaj da čitaš knjigu nego vidiš čovjeka' <<<

Sejranovića slijede 'U malu je uša đava' popularne splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić, o njenom odrastanju u Splitu 1980-ih, prema kojemu se upravo radi i animirani film te 'Poštovani kukci', zbirka priča Maše Kolanović, dobitnice Europske nagrade za književnost i Nagrade Vladimir Nazor za književnost. Izdavač obje knjige je Profil.

U top 20 su ušle i čak tri pjesnikinje, Mirela Priselac Remi, Olja Savičević Ivančević i Monika Herceg sa svojim novim knjigama poezije, 'Masarykova' (VBZ), 'Divlje i tvoje' (Fraktura) i 'Vrijeme prije jezika' (Fraktura). Savičević Ivančević je i na 18. mjestu sa svojim proznim prvijencem iz 2006., u ovogodišnjem izdanju koje donosi sedam njenih novih priča, 'Nasmijati psa i sedam novih priča' (Sandorf).

>>> Olja Savičević Ivančević: Svaki govor muškarca koji polaže pravo da odlučuje o sudbini i tijelu žene govor je mržnje i tako ga treba tretirati <<<

U top 20 je i Kristian Novak s romanima 'Ciganin, ali najljepši' (Naklada OceanMore) i 'Črna mati zemla' (OceanMore). Za obje knjige Novak je dobio tportalove književne nagrade, a doživjele su i strana izdanja, kazališne adaptacije te se trenutno radi na filmskoj verziji 'Črne mati'. 'Ciganin' je na devetom mjestu, a 'Črna mati zemla' na 14.

I ovogodišnji dobitnik tportalove književne nagrade, Damir Karakaš i 'Proslava' (OceanMore) su u najprodavanijih 20 u srpnju (16. mjesto), a tu je i jedna od naših finalistica, Ena Katarina Haler sa svojim debitantskim romanom 'Nadohvat' (VBZ, 17. mjesto).

>>> Damir Karakaš: Društvo nam je opustošeno, ljudi nemaju naviku čitanja knjiga, nego bulje u mobitele i čitaju što je izjavio neki Škoro <<<

Od autorica u top 20 najprodavanijih u sedmom mjesecu je i pokojna Mani Gotovac (7. mjesto), sa svojim posljednjim romanom 'Rastanci' (VBZ), potom Vedrana Rudan (10. mjesto), s autobiografijom 'Ples oko sunca' (VBZ), Asja Bakić sa zbirkom priča 'Sladostrašće' (Sandorf, 13. mjesto), Đurđica Čilić s 'Fafarikulom' (Disput, 15. mjesto), zbirkom priča i crtica koje je prethodno objavljivala na Facebooku. Tu je, na 20. mjestu, i Ivana Bodrožić s novim izdanjem 'Hotela Zagorje' (Sandorf), romanom u kojemu je autorica opisala svoje prognaničko iskustvo, a koji je ove godine dobio i svoju kazališnu verziju.

Na 11. mjestu je 'Knjiga o jugu' (Profil) Jurice Pavičića, drugo, prošireno izdanje, zbirka autorovih eseja o hrvatskom Jugu (Dalmaciji), srednjoeuropskom Jugu (Jadranu) te sveeuropskom Jugu (Mediteranu), a slijedi ga, na 12. mjestu, zbirka priča i crtica Ante Zlatka Stolice, 'Blizina svega' (Fraktura).

Pored popisa najprodavanijih knjiga hrvatske književnosti, Moderna vremena objavila su i top liste najprodavanijih u drugim tematskim nišama i žanrovima, poput publicistike ili pak knjiga za djecu. 'Kroz ove informacije čitalačka publika ima priliku informirati se i o novitetima na tržištu, što Top listu knjiga čini dodatnim alatom u poticaju na čitanje, ali nikako manje važno, na prodaju aktualnih izdanja', navodi portal.

'O važnosti prikupljanja informacija o prodaji iz knjižarske mreže govori i podatak iz godišnjeg istraživanja hrvatskog tržišta knjiga koji pokazuje da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, a distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini oko 47% prodajnog udjela', napominju Moderna vremena koja svoje mjesečne izvještaje prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 30-ak knjižara u Hrvatskoj. Broj uključenih knjižara s vremenom će se povećavati, najavljuju.