na skupu u dubrovniku

Upoznajte najbolje muzeje i muzejske prakse svijeta

23.06.2017 u 16:18

Bionic
Reading

Od aplikacije za razgledavanje arhitekture koja više ne postoji ili koja je ostala nerealizirana do muzeja mikroba, Dubrovnik će na jesen na konferenciji 'Najbolji u baštini' predstaviti najbolje muzejske i konzervatorske projekte, top-primjere prakse iz cijeloga svijeta. Među njima je i Gradski muzej Vukovar, dobitnik prestižne nagrade Europski muzej godine 2016.

Na konferenciji 'Best in heritage' predstavit će se više od 40 dobitnika međunarodnih i nacionalnih strukovnih nagrada s područja muzeja, konzervatorstva i baštine. Osim Gradskog muzeja Vukovar koji je prošle godine osvojio svojevrsni Oscar svoje struke, naći će se tu i projekti iz susjedstva, građanska akcija 'Ja sam Muzej' iz Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojoj se ponovno otvorio godinama zatvoreni Zemaljski muzej te Studija konzervacije sela Gostuša u Srbiji. Oba su prošle godine nagrađena prestižnom europskom nagradom za baštinu Europa Nostra.

Ostali predstavnici stižu iz Kine, Japana, Indije, SAD-a, Australije, Novog Zelanda, Rusije i brojnih europskih zemalja. U jednom dijelu programa, Imagines, predstavit će se dostignuća vezana za nove tehnologije i multimediju, među kojima i aplikacija spomenuta na početku, namijenjena razgledavanju nepostojeće arhitekture, one koja je uništena ili nikad nije realizirana (Virtual Architecture Museum, Vizerra, Rusija). Zanimljiva je i 'SYRIA', koja život u Damasku i ljepote grada prikazuje prije današnjeg rata i kako izgleda sada, nakon razaranja. Na konferenciji će sudjelovati još i Estonski nacionalni muzej, koji je nagrađen za najbolji stalni postav (izložba 'Jeka Urala'), potom finski projekt 'Posvoji spomenik' te amsterdamski muzej mikroba.

Konferencija traje od 28. do 30. rujna, a publika će s programskim moderatorima i glavnim predavačima odabrati 'Utjecajni projekt 2017.'

Više o programu.