U ZAGREBAČKOM MUO

'U pravom smjeru': Izložba za putnike koji redovito kasne na svoj sljedeći let

19.06.2017 u 12:48

Bionic
Reading

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od 20. lipnja može se razgledati izložba 'U pravom smjeru', koja nudi pregled sustava orijentacije, znakova, displeja i ostalih uputa za kretanje. Za novu Zračnu luku Franjo Tuđman razradio ju je tim dizajnera na čelu s Nadom Dogan

Dizajn kompleksnog sustava signalizacije za novu zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman, koji osim Dogan potpisuju i  njemačka dizajnerica Isabel Jägle te Nikola Đurek, jedinstveni je primjer ovakve vrste projekta u Hrvatskoj, najavljuju iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Sastoji se od 'nevidljivog' dizajna (wayfinding, planiranje kretanja) kojim se putnici koriste, a da toga nisu svjesni (bilo bi poželjno da je tako) te 'opipljivog', odnosno vidljivog dijela utjelovljenog u dizajnu samostojećih i visećih displeja te sustava piktograma i tekstnih oznaka.

Piktogrami Zračne luke Franjo Tuđman Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Na izložbi 'U pravom smjeru', koja u MUO traje do 20. kolovoza, može se vidjeti Agram, sustav od 200 znakova, kao i čitav orijentacijski i informacijski dizajn, tj. plan kretanja novom zagrebačkom lukom, u čijoj su razradi Dogan i Jägle, zbog ograničenog budžeta, bile prisiljene preuzeti i niz dodatnih stručnih uloga (psihologa, ergonoma i komunikologa).