ODLAZAK VELIKANA

Umro je britanski povjesničar Eric Hobsbawm

02.10.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Britanski mediji javljaju da je 1. listopada, u 95. godini života preminuo Eric Hobsbawm, jedan od najvažnijih povjesničara 20. stoljeća, čija su djela povijest tumačila kroz marksističku perspektivu. Hobsbawm je zasigurno i jedan od najutjecajnijih suvremenih povjesničara, na čije su se tumačenje povijesti oslanjale cijele generacije

Eric John Ernest Hobsbawm rođen je 9. lipnja 1917, u predzadnjoj godini Prvog svjetskog rata o kojem će kasnije vrlo pronicljivo pisati u svojim historiografskim knjigama, poput 'Doba ekstrema', koje je 2009. objavljeno i kod nas. Hobsbawm je rođen u egipatskoj Aleksandriji, u kojoj su tada živjeli njegovi roditelji kasnije se preselivši u Beč, a nakon toga u Berlin.

Nakon smrti roditelja i dolaska Adolfa Hitlera na vlast mladi je Hobsbawm emigrirao u Veliku Britaniju, u kojoj je na Cambridgeu diplomirao povijest. Drugi svjetski rat je proveo boreći se protiv nacista u britanskoj vojsci.

Hobsbawm se smatrao marksističkim povjesničarom te se u svojim knjigama i esejima često vraćao idejama Karla Marxa, što nije spriječilo i one koji se nisu slagali s njegovim političkim stavovima da ga smatraju velikanom u svojem znanstvenom polju. Od njegovih brojnih knjiga o povijesti svakako treba izdvojiti trilogiju o 19. stoljeću ('The Age of Revolution', 'The Age of Capitalism', The Age of Empire') koje je po Hobsbawmu trajalo od 1789. i Francuske revolucije do 1914. godine.

Pod pseudonimom je i pisao mnogo o jazzu, koji je obožavao, a svoj život je sumirao u fantastičnoj autobiografiji 'Zanimljiva vremena: Život kroz dvadeseto stoljeće' iz 2002, čiji je prijevod u Hrvatskoj objavio Disput. U toj knjizi je napisao sljedeće: 'Više od osamdeset godina proživljenih u dvadesetom stoljeću, najčudesnijem i najstrašnijem u ljudskoj povijesti, prirodna je lekcija iz promjenljivosti političke moći, carstava i institucija.

Vidio sam potpun nestanak europskih kolonijalnih carstava, ne na posljednjem mjestu onog najvećeg od svih – Britanskog Carstva - koje nikad nije bilo veće i moćnije nego u mom djetinjstvu. Vidio sam tonuće velikih svjetskih sila u 'županijsku ligu' te kraj Njemačkog Carstva koje je očekivalo da će potrajati tisuću godina i revolucionarne sile koja je očekivala da će potrajati zauvijek. Nije vjerojatno da ću vidjeti kraj 'američkog stoljeća', ali kladio bih se da neki čitatelji ove knjige hoće. Za nekoga moje dobi život kroz dvadeseto stoljeće bio je apsolutno jedinstvena lekcija o učinku istinskih povijesnih snaga.'

Eric Hobsbawm je umro u londonskoj bolnici Royal Free nakon duge i teške bolesti, o čemu je javnost obavijestila njegova kćerka Julija.