HRVATSKA POEZIJA

Umjesto Mire Furlan i Božidara Alića dolaze Goran Bogdan i Judita Franković

11.02.2015 u 10:26

Bionic
Reading

Nevjerojatna je podudarnost to da će ovog petka 13. veljače vremešna tribina Književni petak ugostiti Gorana Bogdana i Juditu Franković, glumce koji će čitati stihove hrvatskih pjesnika, a tribina će se odvijati točno 34 godine nakon što su na Književnom petku 13. veljače 1981. također hrvatsku liriku čitali glumci Mira Furlan i Božidar Alić, o čemu svjedoči fotografija iz arhiva zagrebačkih knjižnica

Ovog petka spisateljica Ivana Simić Bodrožić stiže kao uredničko i voditeljsko pojačanje dosadašnjem voditelju tribine Književni petak Tončiju Valentiću, a za prvu ovosezonsku temu odabrala je poeziju te dovodi glumce Juditu Franković Gorana Bogdana. Čitat će stihove autora zastupljenih u lani objavljenoj antologiji ‘Hrvatska mlada lirika’ koju je sastavio pjesnik Marko Pogačar.

U organizaciji Knjižnica grada Zagreba Književni petak održava se od 1955, a u dugom životnom vijeku tribine poklopila se i ova zanimljiva podudarnost dvaju petaka udaljenih 34 godine. Mira Furlan Božidar Alić su 13. veljače 1981. gostovali na tribini posvećenoj također ‘Hrvatskoj mladoj lirici’, no poeziji u zborniku izdanom sto godina prije Pogačarevog.

Najava ovotjedne tribine kaže da započinju sezonu 'najprirodnijom mogućom simbiozom' jer od samih početaka pjesništva nije bilo ništa logičnije nego da je govore glumci na sceni te da preplitanjem dviju umjetnosti, literarne i scenske, u slušatelja proizvedu katarzu.

Fotografija glumaca iz 1981. podsjeća nažalost da danas ni u ludilu ne možemo zamisliti slavni glumački dvojac iz osamdesetih kako na istoj sceni interpretira poeziju. Pogubna simbioza politike i kulture razbacala ih je na suprotne strane, a u priči o progonu neistomišljenika u devedesetima katarzi nema ni traga kada se sjetimo nedavnih ispada mržnje Božidara Alića i činjenice da Mira Furlan preko dvadeset godina nije dio ovdašnje kulturne scene

Ivana Simić Bodrožić o temama na Književnom petku

Najavljujući smjer budućih tribina, Ivana Simić Bodrožić ističe da želi postići spoj živih rasprava o kulturnoj politici te predstavljanje zaista dobrih pisaca, glumaca i ostalih umjetnika. 'Književni petak ima svoju težinu i njegovu formu potrebno je samo ispuniti zaista aktualnim sadržajem’, kazala nam je Ivana Simić Bodrožić. U sljedećim izdanjima sa svojim gostima namjerava se baviti temama poput upornog antiintelektualizma u javnom govoru, ženskim pristupom povijesti odnosno time kako bi izgledali udžbenici da su ih pisale žene, a prostora će dati i udruzi Skribonauti i njihovom projektu ‘Pisce u zatvore’.